SOČNE ČOKOLADNE KOCKE (BEZ JAJA)
Fenomenalan kolač, relativno jeftin, brz, a zaista preukusan! 😋😍👌
Probajte svakako...👍
Sastojci za biskvit:
- 200 gr brašna
- 2 male kašičice sode bikarbone
- 4 velike kašike kakao praha
- 4 velike kašike mljevenih oraha ili lješnjaka
- 2,5 dcl tečnog jogurta
- 1 dcl ulja
- 8 kašika šećera
- 4 velike pune kašike pekmeza od šljiva
Preliv:
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr maslaca
- 3 kašike kakao praha
- 3 kašike šećera
- 1 dcl mlijeka
+
- 6 punih kašika džema od narandže ili marelice
U posudu za miksanje staviti jogurt, pekmez, ulje, šećer i izmiksati. Dodati brašno promiješano sa sodom bikarbonom, kakao, orahe, pa dobro izmiješati žicom ili miksati na manjoj brzini.
Okrugli pleh prečnika 30 cm (ili pravougaoni 20 x 23 cm) obložiti pek papirom i izliti smjesu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180° oko 30 minuta, pazite da ga ne prepečete kako ne bi bio suh. Kad se kolač počne odvajati od pleha, gotov je.
Dok se peče, u šerpicu staviti mlijeko, kakao, šećer, maslac i izlomljenu čokoladu. Prokuhati na srednjoj temperaturi da se sve lijepo sjedini.
Ispečen biskvit izbockati viljuškom, pa obilno premazati džemom. Preko džema odmah izliti topao čokoladni preliv, posuti mljevenim orasima ili čoko mrvicama i ostaviti da se dobro ohladi.
Rezati rashlađeno i servirati.
Kolač je jako sočan i ukusan. Po želji možete smanjiti količinu brašna, a dodati toliko mljevenih oraha, pa bude još ljepši.
Uživajte!💋
Probajte svakako...👍
Sastojci za biskvit:
- 200 gr brašna
- 2 male kašičice sode bikarbone
- 4 velike kašike kakao praha
- 4 velike kašike mljevenih oraha ili lješnjaka
- 2,5 dcl tečnog jogurta
- 1 dcl ulja
- 8 kašika šećera
- 4 velike pune kašike pekmeza od šljiva
Preliv:
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr maslaca
- 3 kašike kakao praha
- 3 kašike šećera
- 1 dcl mlijeka
+
- 6 punih kašika džema od narandže ili marelice
U posudu za miksanje staviti jogurt, pekmez, ulje, šećer i izmiksati. Dodati brašno promiješano sa sodom bikarbonom, kakao, orahe, pa dobro izmiješati žicom ili miksati na manjoj brzini.
Okrugli pleh prečnika 30 cm (ili pravougaoni 20 x 23 cm) obložiti pek papirom i izliti smjesu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180° oko 30 minuta, pazite da ga ne prepečete kako ne bi bio suh. Kad se kolač počne odvajati od pleha, gotov je.
Dok se peče, u šerpicu staviti mlijeko, kakao, šećer, maslac i izlomljenu čokoladu. Prokuhati na srednjoj temperaturi da se sve lijepo sjedini.
Ispečen biskvit izbockati viljuškom, pa obilno premazati džemom. Preko džema odmah izliti topao čokoladni preliv, posuti mljevenim orasima ili čoko mrvicama i ostaviti da se dobro ohladi.
Rezati rashlađeno i servirati.
Kolač je jako sočan i ukusan. Po želji možete smanjiti količinu brašna, a dodati toliko mljevenih oraha, pa bude još ljepši.
Uživajte!💋
Primjedbe
Objavi komentar