PREDOBAR INTEGRALNI HLJEB SA SJEMENKAMA
Još jedan savršen hljeb... sa sjemenkama i uz dodatak integralnog pšeničnog brašna. Uz to, domaće je domaće!
Probajte...
Probajte...
Sastojci:
- 200 gr pšeničnog integralnog brašna
- 400 gr bijelog brašna
- 1,5 kesica suhog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 4 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
- 1 kašika kima
- 1 kašika susama
- 1 kašika sjemenki bundeve
- 1 kašika sjemenki suncokreta
- 1 bjelanjak blago umućen
U posudi izmješati obje vrste brašna, dodati sjemenke, kvasac, so, šećer, maslinovo ulje i mlake vode toliko da dobijete kompaktno neljepljivo tijesto. Oblikovati loptu, pa pokriti streč folijom i na toplo da se masa udupla.
Nadoslo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premijesiti i podijeliti na 3 dijela.
Svaki dio oblikovati u veknu, pa poredati na pek papir.
Premazati blago umućenim bjelanjkom (korica bude predivna) i posuti sjemenkama.
Ostaviti da odstoji još pola sata.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 25 do 30 minuta.
Ispečen hljeb pokriti suhom krpom dok se ne prohladi.
Primjedbe
Objavi komentar