KAKAO KOCKE

Nešto sočno, ukusno, čokoladnog okusa. Neobičan način pripreme biskvita (sa mjerama na šolje), ali zaista preporučujem da probate. I sutradan isto sočan i ukusan. Prosto savršen uz popodnevnu kaficu.



Moja mjera je bila šolja od 2 dcl.

Sastojci za biskvit:

- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 2 jaja
- malo soli
- 4 supene kašike kakao praha
- 200 gr maslaca ili margarina
- 1 šolja kipuće vode
- 1/2 šolje jogurta
- 1 vanilin šećer
- 1 mala kašičica sode bikarbone

Glazura:

- 1/2 šolje grubo sjeckanih oraha
- 175 gr maslaca ili margarina
- 4 supene kašike kakaa
- 6 supenih kašika mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 400 gr šećera u prahu

U posudu sipati brašno, šećer i malo soli. U šerpici otopiti maslac, dodati kakao, sipati kipuću vodu i prokuhati 30 sekundi. Sipati u posudu sa brašnom, izmješati i ostaviti da se prohladi.
U posebnoj posudi izmutiti jaja, jogurt, vanilin šećer i sodu bikarbonu. Dodati u ostale sastojke i sve sjediniti u jednolicnu smjesu.
Pleh premazati sa malo ulja i pobrašniti pa izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20-25 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečen.
Kada vam biskvit bude u pola pečenja, pripremite glazuru.
Otopiti maslac, dodati kakao, skloniti sa ringle pa dodati i mlijeko i šećer u prahu pa sve dobro promiješati. Na kraju umiješati sjeckane orahe.

Glazuru preliti preko toplog kolača, ostaviti da se dobro ohladi prvo na sobnoj temperaturi pa u frižider. Sjeći na kocke i poslužiti.
Uživajte u ovom savršenom okusu.




Primjedbe

Popularni postovi