"HAMŠIN PUPAK"

Neobičan i simpatičan naziv...😃😃😃 Danas smo se ovako zasladili u ovaj kišni, nedjeljni dan. Preporučujem od srca i vama ovu jednostavnu, brzu i ukusnu poslasticu.



Mjera je manja šoljica za crnu kafu!

Sastojci:

- 3 jaja
- 3 šoljice šećera 
- 3 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 12 šoljica brašna 

Agda:

- 9 šoljica šećera 
- 8 šoljica vode
- 2 vanilin šećera 


Polovice jezgre oraha

U posudi žicom umutiti jaja i šećer,  pa dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Dobit ćete lijepu smjesu pogodnu za oblikivanje. Ovisno o vrsti brašna, možda će vam trebati još vrlo malo brašna. 

Od smjese oblikivati loptice veličine oraha i lagano ih rastanjiti na dlanu, ne previše. Redati u pleh sa razmakom između jer će pečenjem narasti. U svaki komad utisnuti polovicu oraha. Meni su od ove mjere izašla 2 pleha.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° 20-25 minuta da blago porumene.

U međuvremenu u posudu žicom miješati vodu, šećer i vanilin šećer sve dok se šećer istopi. Po želji možete dodati i limunovog soka.

Ispečeno, odmah zaliti hladnom agdom.



Ostaviti da se dobro ohladi i poslužiti. 




Primjedbe

Popularni postovi