"HAMŠIN PUPAK"
Neobičan i simpatičan naziv...😃😃😃
Danas smo se ovako zasladili u ovaj kišni, nedjeljni dan. Preporučujem od srca i vama ovu jednostavnu, brzu i ukusnu poslasticu.
Mjera je manja šoljica za crnu kafu!
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 šoljice šećera
- 3 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 12 šoljica brašna
Agda:
- 9 šoljica šećera
- 8 šoljica vode
- 2 vanilin šećera
I
Polovice jezgre oraha
U posudi žicom umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Dobit ćete lijepu smjesu pogodnu za oblikivanje. Ovisno o vrsti brašna, možda će vam trebati još vrlo malo brašna.
Od smjese oblikivati loptice veličine oraha i lagano ih rastanjiti na dlanu, ne previše. Redati u pleh sa razmakom između jer će pečenjem narasti. U svaki komad utisnuti polovicu oraha. Meni su od ove mjere izašla 2 pleha.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° 20-25 minuta da blago porumene.
U međuvremenu u posudu žicom miješati vodu, šećer i vanilin šećer sve dok se šećer istopi. Po želji možete dodati i limunovog soka.
Ispečeno, odmah zaliti hladnom agdom.
Ostaviti da se dobro ohladi i poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar