FINA MUSAKA SA PATLIDŽANIMA
Odličan ručak, baš po mom ukusu :)
Sastojci:
Patlidžan oprati i isjeći na kriške debljine 0,5 cm. Malo posoliti i poredati na pek papir pa peći u rerni na 180° 10-tak minuta da fino porumene.
Na malo ulja prodinstati mljeveno meso, pa dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, dinstati dok meso ne poprimi finu boju, skloniti sa ringle i dodati začine po želji. Dobro promiješati.
U pleh malo nauljen, poredati polovinu pripremljenih patlidžana. Po njima rasporediti pripremljeni nadjev od mljevenog mesa. Odozgo poredati preostale patlidžane.
Jaja umutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, malo posoliti i pobiberiti, pa preliti preko musake.
Peći na 180° oko pola sata.
Po pečenom jelu posuti ribani parmezan. Servirati toplo uz šolju jogurta, a i hladna musaka je fenomenalna.
Dobar tek :)
Sastojci:
- 3 patlidžana srednje veličine
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- začin
- so
- biber
- malo ulja
- 2 dcl vrhnja za kuhanje sa 10% m.m.
- 3 jaja
- ribani parmezan za posipanje
Patlidžan oprati i isjeći na kriške debljine 0,5 cm. Malo posoliti i poredati na pek papir pa peći u rerni na 180° 10-tak minuta da fino porumene.
Na malo ulja prodinstati mljeveno meso, pa dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, dinstati dok meso ne poprimi finu boju, skloniti sa ringle i dodati začine po želji. Dobro promiješati.
U pleh malo nauljen, poredati polovinu pripremljenih patlidžana. Po njima rasporediti pripremljeni nadjev od mljevenog mesa. Odozgo poredati preostale patlidžane.
Jaja umutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, malo posoliti i pobiberiti, pa preliti preko musake.
Peći na 180° oko pola sata.
Po pečenom jelu posuti ribani parmezan. Servirati toplo uz šolju jogurta, a i hladna musaka je fenomenalna.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar