SOČNA PITA SA KOKOSOM
Ako ste, poput mene, ljubitelji kokosa, onda je ova pita praznik za vaše nepce...
Jednostavna, jeftina, sočna, ukusna...Više od toga ne treba, preporučujem obavezno da probate :)
Sastojci:
Sirup:
Prvo savetujem da prebrojite koliko listova jufki imate u pakovanju. U mom slučaju bilo ih je 12 (sve zavisi od proizvođača).
Za jedan rolatić sam koristila 2 jufke, a ako želite tanju pitu možete rolati samo sa jednom jufkom.
Umutiti jaja i šećer žicom (samo da se šećer istopi). Dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa sve špatulom fino sjediniti.
Na radnu plohu staviti jedan list jufke, malo pokapati uljem, preko staviti drugu jufku (ako rolate od 2 lista), pa na 1/3 površine namazati nadjev. Također, nadjev možete poredati samo uz rub lista i zarolajte.
Redati u pleh koji ste samo malo premazali uljem.
Postupak ponoviti sa preostalim jufkama.
Na kraju pitu malo pouljiti i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 190° oko 20-25 minuta da lijepo porumeni.
Dok se pita peče stavite u šerpu šećer, vodu i vanilin šećer, pa zakuhati. Od trenutka kad prokuha kuhajte oko 5 minuta (ne treba ukuhavati).
Ispečenu pitu toplu preliti toplim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi.
Upit će sav sirup i biti divno sočna i mekana.
Servirati hladno uz vašu omiljenu kafu :)
Jednostavna, jeftina, sočna, ukusna...Više od toga ne treba, preporučujem obavezno da probate :)
Sastojci:
- 500 gr gotovih jufki za pitu (baklavu)
- 3 jaja
- 1 šolja (od 2 dcl) šećera
- 1 šolja ulja
- 1,5 šolja jogurta
- 200 gr kokosovog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sirup:
- 4 šolje vode
- 3 šolje šećera
- 2 vanilin šećera
Prvo savetujem da prebrojite koliko listova jufki imate u pakovanju. U mom slučaju bilo ih je 12 (sve zavisi od proizvođača).
Za jedan rolatić sam koristila 2 jufke, a ako želite tanju pitu možete rolati samo sa jednom jufkom.
Umutiti jaja i šećer žicom (samo da se šećer istopi). Dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa sve špatulom fino sjediniti.
Na radnu plohu staviti jedan list jufke, malo pokapati uljem, preko staviti drugu jufku (ako rolate od 2 lista), pa na 1/3 površine namazati nadjev. Također, nadjev možete poredati samo uz rub lista i zarolajte.
Redati u pleh koji ste samo malo premazali uljem.
Postupak ponoviti sa preostalim jufkama.
Na kraju pitu malo pouljiti i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 190° oko 20-25 minuta da lijepo porumeni.
Dok se pita peče stavite u šerpu šećer, vodu i vanilin šećer, pa zakuhati. Od trenutka kad prokuha kuhajte oko 5 minuta (ne treba ukuhavati).
Ispečenu pitu toplu preliti toplim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi.
Upit će sav sirup i biti divno sočna i mekana.
Servirati hladno uz vašu omiljenu kafu :)
Primjedbe
Objavi komentar