INTEGRALNI KEKSIĆI SA BRUSNICAMA
To što me nije bilo neko vrijeme ovdje sa novim receptima, moram pripisati nedostatku vremena i nekom osjećaju umora, karakterističnom za ovo godišnje doba.
I naravno, ne znači da nisam mislila na sve vas koji me pratite na ovom blogu.
Kuhalo se tu i tamo, ali se nije stiglo fotografisati sve, pa idemo sa onim što sam zabilježila u proteklih mjesec dana.
Za početak - predivni prhki integralni keksi sa suhim brusnicama...nestali su uz jednu popodnevnu kafu.
NAPOMENA: Količinu šećera prilagoditi vlastitom ukusu, ja izbjegavam preslatko, pa mi je ovo bilo dovoljno.
NAPOMENA: Količinu šećera prilagoditi vlastitom ukusu, ja izbjegavam preslatko, pa mi je ovo bilo dovoljno.
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 gr raženog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 200 gr integralnog pšeničnog brašna
- 250 gr putera
- 2 jaja
- 2 kesice vanilin šećera
- 4 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike pavlake
+
- suhe brusnice
Pomiješati sve vrste brašna, pa u njega dodati na kockice isječen puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Lagano rukama zamijesiti, pa dodati šećer, vanilin šećer, pavlaku i blago umućena jaja. Sjediniti i izmijesiti rukama da se dobije kompaktno čvrsto tijesto.
Zamotati u streč foliju i staviti u frižider na pola sata.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i modlom sjeći kekse u oblike koje želite.
Redati ih na pek papir. Na svaki keksić utisnuti po jednu suhu brusnicu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° 10-tak minuta da lijepo porumene.
Poslužiti uz kafu ili čaj.
Podjednako su ukusni i topli i hladni, prhki i jednostavno savršeni.
Primjedbe
Objavi komentar