POSIPANI KOLAČ OD JABUKA
Ako se mene pita, ukusniji i bolji od lijene pite, a priprema je smiješno jednostavna. Bez miksera, jaja, mlijeka. Najveći posao je izrendati jabuke!
I ako ne znate kuhati, sad nemate opravdanje da ne napravite ovaj kolač.
Za 10 minuta spremno za pečenje. Ukoliko ga pripremite navečer i ostavite da prenoći, uz jutarnju kafu imate savršen kolač koji se doslovno topi u ustima.
Sastojci:
Hladan margarin izrendati na krupno rende preko cijelog kolača.
Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći 30 minuta, da fino porumeni odozgo. Pazite da vam temperatura ne bude prejaka i da vam ne izgori.
Ostaviti da se potpuno ohladi i onda sjeći na kocke.
Kao što sam već u uvodu napisala, najbolje je pripremiti ga navečer i ostaviti da prenoći. Bude savršeno mekan i sočan.
Uživajte!
I ako ne znate kuhati, sad nemate opravdanje da ne napravite ovaj kolač.
Za 10 minuta spremno za pečenje. Ukoliko ga pripremite navečer i ostavite da prenoći, uz jutarnju kafu imate savršen kolač koji se doslovno topi u ustima.
Sastojci:
- 15 kašika brašna (koristila sam 8 kašika heljdinog i 7 kašika bijelog brašna)
- 15 kašika šećera
- 15 kašika griza
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- 3 kašičice cimeta (može i manje zavisi koliko volite)
- 8 nakiselih jabuka srednje veličine
- 250 gr margarina
U posudi pomiješati sve suhe sastojke.
Jabuke oguliti i izrendati. Ostaviti da malo stanu i puste sok.
Moj pleh je dimenzija 21 x 35 cm.
Tepsiju obilno premazati margarinom pa sipati 15 kašika suhe smjese da lijepo prekrije dno pleha.
Polovinu pripremljenih jabuka rasporediti preko suhe smjese (nipošto ih e cijediti, treba da budu sočne), pa posuti kesicom vanilin šećera i cimetom. Obožavam cimet pa nisam štedila.
Preko jabuka sipati 12-13 kašika suhe smjese. Zatim opet rasporediti drugi dio pripremljenih jabuka, pa opet vanilin šećer i cimet. Odozgo rasporediti preostalu količinu suhih sastojaka.
Hladan margarin izrendati na krupno rende preko cijelog kolača.
Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći 30 minuta, da fino porumeni odozgo. Pazite da vam temperatura ne bude prejaka i da vam ne izgori.
Ostaviti da se potpuno ohladi i onda sjeći na kocke.
Kao što sam već u uvodu napisala, najbolje je pripremiti ga navečer i ostaviti da prenoći. Bude savršeno mekan i sočan.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar