SAVRŠENO PEČEN MLADI KROMPIR

Mladi krompir je ukusan svakako, ali ovaj način pripreme sam vidjela na nekom sajtu prije 4-5 godina i od tada ga uvijek spremam ovako.

Ako želim hrskav krompir, sočan i kremast unutra, koji se fantastično uklapa uz bilo koju vrstu mesa ili povrće, to je to.

Probajte, nećete se pokajati :) Ja sam danas uz njega servirala sataraš i pečenu piletinu.





Sastojci:



  • 1 kg mladog krompira (može i stari u nesezoni)
  • 1,5 supena kašika soli
  • 2 litra vode
  • 50 ml ulja

Krompiru očistite kožicu i isjecite na četvrtine ili polovine (ovisno koliko su krupni krompiri, ali ih nemojte sitno isjeći).

Staviti krompir u hladnu vodu, dodati so i staviti da zakuha.

U međuvremenu rernu uključiti na 160° i u nju staviti pleh u koji ste nasuli ulje da se sve skupa zagrije.

Kad krompir prokuha ostaviti da kuha dok se ne pojavi bijela pjena na vrhu vode, to je cca 5 min. 

E sada ide ključna stvar: krompir stavite u cjediljku da se ocijedi, iz rerne brzinski izvadite pleh sa zagrijanim uljem, pa krompir odmah istresite na ulje (PAZITE DA SE NE OPRŽITE JER ĆE MALO DA PRSKA). Francuskom kašikom odmah izmješajte krompir da ga vrelo ulje obloži sa svih strana.

Staviti u rernu da se peče još oko pola sata, s tim da pojačate temperaturu kako bi fino porumenio.

Tokom pečenja još par puta ga izvadite i promješajte.

To bi bilo to. Fantastično pečen mladi krompir možete jesti i sam, toliko je ukusan.

Ne pije ulja nimalo, koliko ste stavili u pleh, toliko će vam ostati, a tajna je u tome što se ipak kuhao, popio dovoljno vode i soli, a zatim je vrelo ulje na koje ste ga bacili, obložilo krompir sa svih strana i stvorilo zaštitni film da ne bi upio ulje.

Poslije je proces pečenja išao normalno, samo okolo je rumenio i dobivao hrskavu koricu, a unutra ostao predivno sočan i sasvim dovoljno slan.

Uživajte i vi u mladim krompirićima.

Servirati tople.










Primjedbe

  1. Tako pečen,
    tj., kuhan
    , kuhan n pa pečen je izvrstan, Jako dobar "trik" skraćuje pečenja a krumpir bude baš sočan, hskav hrskav i ne "popije" previše ulja.
    Hvala veliko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru, drago mi je da vam se dopalo.👍🏻👌🏻

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi