DIZANA ŠTRUDLA SA DOMAĆIM DŽEMOM OD KUPINA

Odlična štrudla sa domaćim džemom. Nema zamjerki.😄



Sastojci za tijesto:

- 600 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 mala kašičica soli
- 2 cijela jaja
- 3 kašike pavlake
- 5 kašika ulja
- mlako mlijeko (količina po potrebi)
- još 1 jaje za premaz štrudle
- šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

- domaći džem od kupina ili po vašem izboru

U posudi izmiješati brašno sa kvascem, soli, šećerom, pa dodati blago umućena jaja, ulje, pavlaku i uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti elastično, neljepljivo, srednje mekano tijesto.
Premazati uljem, pokriti i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Potom na pobrašnjenoj podlozi premijesiti, pa podijeliti na 2 dijela. Prvi dio razvaljati u pravougaoni oblik, premazati obilno džemom ali krajeve ne mazati, zatim zarolati i staviti u podmazan kalup.
Isto uraditi sa drugim dijelom tijesta.
Pokriti štrudle i ostaviti još oko pola sata da narastu.
Rernu zagrijati na 190°. Štrudle prije pečenja premazati blago umućenim jajetom i staviti da se peku prvih 15 minuta na 190, a kad porumene, smanjiti temperaturu na 160 i peći još 15-20 minuta.
Ispečene, pokriti krpom, malo prohladiti, a potom izvaditi iz kalupa, staviti na žicu za hlađenje i posuti šećerom u prahu.





Primjedbe

Popularni postovi