NAJBOLJE KLEPE/KULACI

Možete ih praviti i sa sirom i sa mesom, sve po želji. 😉😊




Tijesto:

500 gr mekog brašna
2 cijela jajeta
1 žumance
6 kašika ulja
cca 180 ml vode
1 kašičica soli

Nadjev:

400 gr mljevenog mesa
1 manja glavica crvenog luka
1 režanj bijelog luka
4 kašike kipuće vode
1 kašičica bibera
so, vegeta

I još

100 gr maslaca
1-2 kašike mljevene crvene paprike
3 režnja bijelog luka
400 gr milerama
so

Brašno prosijati, posoliti i u sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaja i žumance (bjelance sačuvati, trebati će poslije), dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta čvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrđe nego kad radite običnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.
Tijesto dobro izraditi rukama, mijesiti nekih 3-4 minute da se sve lijepo izjednači i ne bude vise "prošarano" žutilom jajeta, nego jednolične boje (zabolit će vas malo ruke ali isplati se):).
 Tijesto formirati u kuglu, u ruku nakapati malo ulja i preći njome preko kugle, te ju zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.

Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti što sitnije i pomiješati sa mesom. Ja inače meso još jednom sameljem, tako mi bude ljepše, ali nije obavezno. Mesu dodati luk, kipuću vodu (daje mesu mekoću i sočnost), ulje i začine. Ostaviti sa strane da odstoji.

Tijesto kad je odstojalo razvući oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu. Pazite da razvlačite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude približno jednako debela. To nije teško, jer je tijesto tvrđe.
Jufku ostaviti 10-ak minuta da se prosuši.

Oštrim nožem rezati kvadrate veličine cca 5x5 cm (vi možete veličinu regulisati po želji), svaki premazati bjelancem i u svaki stavljati po malo mesa. Gledajte da vam mesa ne bude ni previše da ne možete preklopiti, a ni premalo da vam klepe budu "šuplje" :). Stavite toliko da vam ostane tek toliko mjesta da spojite krajeve. Kad ste poredali po svakom kvadratiću meso, preklopiti suprotne uglove i krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe.

U veću posudu staviti 2 l vode da proključa. U vodu dodati kašiku ulja i pola kašike soli.
Klepe spuštati u ključalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih šupljom kašikom iz vode i redati u vatrostalnu posudu ili tepsiju. Ne kuhati sve klepe odjednom, već u par puta, da se mogu lijepo skuhati.

Jednu manju posudu staviti na vatru, u nju staviti crvenu papriku i 100g maslaca. Ostaviti na vatri dok ne počne cvrčati. Skinuti i time pomastiti klepe.
Posebno uzeti bijeli luk i protisnuti ga u mileram, posoliti i dodati malo peršuna po želji. Ovim preliti klepe prije služenja.
Po želji, ovako prelivene klepe možete još i zapeći par minuta u zagrijanoj pećnici. Posuti sa još malo crvene paprike i služiti.

Nadjev od sira: mladi sir pomiješati sa par kašika milerama i posoliti, dobro izmiješati i nadjenuti klepe.
Prijatno! 🍽🙂



Primjedbe

Popularni postovi