"HAVANA"

Moj odabir za Božićnu tortu ove godine bila je "Havana".
Nije preslatka, kremasta i neodoljiva. Priprema je naravno jednostavna, a vi probajte.🙂🎄🎁🎀🎉🎶🎅🤩
Naravno, ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ SVIMA KOJI SLAVE!



Sastojci za biskvit (fi 26 cm):

- 3 jaja
- 3 kašike šećera 
- 3 kašike brašna 

Krema:

- 1 l mlijeka
- 300 gr šećera 
- 3 kesice želatine u prahu 
- 2 male kašičice cimeta
- 500 ml slatkog vrhnja

Posip (grilijaž): 

- 100 gr šećera 
- jedna šaka oraha u jezgri i 

- 200 gr čokoladnih napolitanki

Prvo prokuhati mlijeko sa šećerom i cimetom, a posebno želatinu preliti sa pola čaše mlake vode i promiješati. U prokuhano mlijeko sipati nabubrelu želatinu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom staviti u frižider da se stegne kao puding. Za to treba više vremena, pa se to prvo radi.

Za biskvit miksati cijela jaja sa šećerom da budu pjenasta, pa dodati na kraju brašno, lagano izmješati i sipati u kalup obložen papirom, pa peći na 180 stepeni 10 min.
Za grilijaž karamelizirati šećer, dodati orahe i izliti na pouljen pek papir, pa ostavite da se stvrdne. Potom samljeti na mašinu za orahe. Samljeti i čokoladne napolitanke. 

Ohlađenu smjesu sa mlijekom izmiksati. Odvojeno izmiksati slatko vrhnje, pa u smjesu sa mlijekom dodavati kašiku po kašiku umućenog vrhnja. U početku ćete imati grudvice, ali postepeno će se sve sjediniti. Kad se sve sjedini, miksati neprestano 15 minuta da dobijete glatku i vazdušastu masu.
Na dno pladnja za serviranje staviti koru, okolo stavite cake ring, izlijte četvrtinu smjese, pospite dijelom grilijaža i napolitanki, pa tako do vrha. Sve ostaviti u frižider najmanje 5 sati, najbolje preko noći. 
Sutradan, skinite obruč, pa tortu sa strana i po vrhu pospite ostatkom grilijaža i keksa.

Uživajte i vi. 🍰🙂





Primjedbe

Popularni postovi