KOLAČ SA JABUKAMA

Sve sa jabukama miriše na djetinjstvo, dom, draga lica.... Jednostavan spoj mekanog biskvita i nadjeva sa jabukama i pudingom, te šlagom na kraju, obećava uživanje.



Sastojci za biskvit:

- 5 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna

Nadjev:

- 1 kg jabuka
- 1 l vode
- 2 pudinga od vanilije
- 10 kašika šećera

+

- 200 ml slatkog vrhnja ili 2 šlag kreme od vanilije
- čokolada u prahu za posipanje

Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa ih dobro umutiti sa šećerom, zatim dodati jedan po jedan žumanjak, neprestano miksajući i na kraju dodati brašno, lagano izmješati i istresti u pleh malo premazan maslacem i posut brašnom pa biskvit peći na 180° 10-15 minuta.

Za to vrijeme jabuke očistiti i izrezati na kockice. Preliti ih vodom, pošećeriti i kuhati oko 10 minuta. U posebnoj posudi izmješati prah za puding sa malo vode i onda zakuhati u jabuke. Vruć fil istresti preko toplog biskvita. Ostaviti da se ohladi.

Izmiksati slatko vrhnje, po želji zasladiti ili pripremiti šlag kreme od vanilije prema uputstvu, premazati preko ohlađenog nadjeva i posuti čokoladom u prahu.

Dobro ohladiti, rezati na kocke i servirati.






Primjedbe

Popularni postovi