ŽERBO

Stari dobri klasik.



Kore:
-700 gr brašna (cca)
-5 kašika šećera
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli
-2 jaja
-275 gr maslaca
-150 ml toplog mlijeka
-1 kesica suhog kvasca
-1/2 praška za pecivo
Fil:
-600 gr džema od kajsija
-350 gr mljevenih oraha
-100 gr šećera
-3 male kašike ruma
Glazura:
-250 gr čokolade za kuhanje
-5 kašika ulja
-50 gr maslaca
-5 kašika mlijeka
Pomiješati suhi kvasac i toplo mlijeko, 1 malu kašičicu šećera i ostaviti da nadođe.
U zdjelu staviti brašno, ostatak šećera, so, prašak za pecivo, vanilin šećer i omekšali maslac. Miksati da se dobije mrvičasta smjesa, a potom dodati jaje i nadošli kvasac, pa zamijesiti glatko tijesto. Istresti na pobrašnjen sto i podijeliti na 4 jednaka dijela. Staviti na tacnu, prekriti streč folijom i ostaviti u frižider na 20 min.
Za fil izmiješati sve sastojke.
Dublji pleh dimenzija 40 x 26 cm premazati uljem i posuti brašnom. Izvaditi prvi komad tijesta, razvaljati u veličinu pleha i staviti u pleh. Izbockati malo viljuškom, zatim trećinu nadjeva premazati preko. Razviti drugu koru, staviti preko fila, blago pritisnuti da se zalijepi pa izbockati. Isto uraditi sa preostalim korama. Pleh pokriti folijom i ostaviti da sve odstoji oko pola sata.
Rernu zagrijati na 175°. Peći oko 40 minuta da lijepo porumeni.
Ispečen kolač ostaviti da se hladi 20 minuta, zatim nožem odvojiti ivice kolača od pleha, prekriti kolač odgovarajućom tacnom i preokrenuti kolač na tacnu. Donja kora će biti gornja, ravnija je, a i kolač će biti lijepo priljubljenih kora. Ohladiti skroz i onda pripremiti glazuru.
Otopit sve sastojke i preliti preko kolača. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatum staviti u frižider. Prije rezanja, kolač izvaditi 20-tak minuta ranije iz frižidera da bude sobne temperature.
U mom slučaju preko glazure, otopila sam malo bijele čokolade i prošarala.



Primjedbe

Popularni postovi