TURSKE PITICE

Ideja za vaš ručak. Mekane su, nisu masne, sočne, uz jogurt ili dobru salatu odlične.




Tijesto:
-500 gr brašna
-1 kesica suhog kvasca
-2 male kašičice šećera
-3 male kašičice soli
-1 kašika ulja
-300 ml mlake vode
Nadjev:
-500 gr mljevenog mesa
-1 glavica crvenog luka
-2 režnja bijelog luka
-1 paradajz
-1 crvena paprika
-2 žute ili zelene paprike
-vegeta, so, biber, mljevena crvena paprika
-po želji i 400 gr svježeg špinata (nisam imala)
***Također, možete iskoristiti i zamrznutu mješavinu za sataraš umjesto svježeg povrća.
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, nauljiti i pokriti čistom krpom, pa ostaviti na toplo mjesto da nadođe (cca 30-40 min).
U međuvremenu na komadiću maslaca propržiti mljeveno meso, dodati isjeckan crveni i bijeli luk, potom ostalo povrće i dinstati sve skupa 15-tak minuta, po potrebi dolijevati malo vode. Na kraju dodati sve začine, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenom stolu, pa podijeliti na 8 istih loptica. Svaku lopticu razvaljati da tijesto bude debljine 2-3 mm. Nadjev podijeliti na 4 ista dijela. Nadjevom filovati jedan krug, odozgo poklopiti drugim krugom i prstima pritisnuti krajeve da se zalijepe.
U tavu staviti komadić maslaca i pržiti na srednjoj temperaturi jednu po jednu piticu, sa svake strane po 3-4 minute. Po potrebi dodavati maslaca, ne brinite, ne treba puno i uopšte ne budu masne.
Isjeći na četvrtine i servirati.
Dobar tek!
P. S. Lijepo sam to poslikala da bude jasniji način pripreme i za početnike u kuhanju.




Primjedbe

Popularni postovi