ŠTRUDLA SA JABUKAMA (VUČENO TIJESTO)

I nekako uz jesen, fantastično paše štrudla sa jabukama. Miris cimeta i jabuka je nešto što opija i grije dušu.
Pa ako niste ranije razvlačili tijesto za štrudlu, evo prilike da probate i uživate.



Tijesto:

- 500 gr brašna 
- 3 kašike ulja
- malo soli
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- mlaka voda (količina po potrebi)

Nadjev:

- 1 kg jabuka 
- 4-5 kašika šećera 
- 2 vanilin šećera 
- cimet
- 2 kašike prezle

i

- 100 gr otopljenog maslaca
- par kašika ulja 
- šećer u prahu 

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto kao za pitu, glatko i elastično. Premazati uljem i ostaviti da odmara najmanje 30 minuta. 

U međuvremenu oguliti i izrendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer i prezlu, pa sve dobro izmješati.

Na stolnjak staviti malo brašna, prebaciti tijesto i razvaljati što tanje, ipak malo deblje nego za pitu. Ako su vam krajevi debeli kdrežite ih.
Poprskati otopljenim maslacem i sa krajeva do 2/3 posipati jabuke. Zarolati stolnjak sa obje strane da dobijete dvije štrudle. Rasijecite kroz sredinu da ih razdvojite.
U pleh stavite masni papir koji premažite maslacem pomoću kista, samo malo.
Štrudle stavite u pleh i premažite maslacem.


Peći u zagrijanoj rerni 180-200° oko 30 min, pa izvadite štrudle i još jednom ih premažite maslacem i vratite još malo u rernu.

Malo ih prohladite, pa pospite šećerom u prahu.

Sijecite i uživajte!!!





Primjedbe

Popularni postovi