MOJE PEKARSKE KIFLE

Recept vjerovatno poznat svima, ali napisat ću za one koji ne znaju.



Sastojci:
-600 gr bijelog brašna
-1 kesica suhog kvasca
-5 supenih kašika maslinovog ulja
-1 kašika soli
-1 čajna kašika šećera
-5 velikih kašika milerama
-mlaka voda (količina po potrebi)
-1 jaje i 2 kašike mlijeka za premaz
-sjemenke susama i kima
Od brašna, kvasca, ulja, soli, šećera i milerama uz dodavanje mlake vode zamijesiti glatko, elastično i neljepljivo tijesto. Premazati uljem, pokriti streč folijom i ostaviti na toplom mjestu da se udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na nauljen sto, podijeliti na 16 loptica i svaku lopticu oklagijom razvaljati što tanje i motati kifle. Redati na pek papir sa razmakom između. Bitno je raditi na nauljenoj površini, ne sa brašnom.
Jaje umutiti sa mlijekom i premazati kifle. Posuti sjemenkama. Ostaviti da odmore dok se rerna zagrije na 200°.
Peći u dobro zagrijanoj rerni oko 15 minuta da lijepo porumene.
Vruće pokriti suhom krpom da se malo ohlade.


Primjedbe

Popularni postovi