MASLENICA

Na našem stolu, zaista dugo nije bila, a ne vidim niti jedan razlog za to. Savršena je i jako ukusna. Neko pravi samo sa maslacem, a nama je ovako puno ukusnija i bolja.
Ako niste probali, probajte.


Sastojci za tijesto:

- 600 gr brašna 
- 2 prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)

Preliv:

- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 4 jaja
- so

i

- 150 gr otopljenog maslaca
- 50 ml ulja

Od sastojaka za tijesto, zamijesiti glatko, elastično tijesto kao za svaku pitu. Podijeliti na 3 jufke, koje premažete uljem i pokrijete streč folijom, pa ostavite da odmaraju 30 minuta.

Otopiti maslac sa uljem.
Jaja blago umutiti žicom, posoliti, dodati vrhnje za kuhanje i sve zajedno izmutiti.

Prvu jufku razviti oklagijom ili rukama što tanje. Kašikom sipati preliv, posuti pripremljenom masnoćom i prebaciti krajeve kao knjigu, da dobijete kocku ili pravougaonik, ovisno od vaše tepsije. Može i krug. Između preklapanja svaki suhi dio jufke posuti prelivom, da nema praznine. 
Tako formiranu jufku odložiti na neku pobrašnjenu tacnu. Razviti i drugu jufku, preliti, pomastiti i u sredinu staviti formiranu prvu jufku, pa isto preklapati. Ponoviti postupak sa trećom jufkom. Kad ste sve završili, u nauljen pleh prebaciti maslenicu, odozgo preliti ostatkom preliva i poprskati masnoćom pa posuti sjemenkama susama.
Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 25 do 30 minuta da lijepo porumeni.


Pečenu maslenicu pokriti suhom krpom da malo stane, pa rezati i servirati toplu uz jogurt ili neku salatu.

Dobar tek!!! 🍽🥛😉😊





Primjedbe

Popularni postovi