KREMPITA

Moja omiljena, uz to i najbolja. Probajte ovaj klasik.




Biskvit:
-7 žumanjaka
-7 kašika šećera
-7 kašika mlijeka
-7 kašika ulja
-7 kašika brašna
-na vrh noža praška za pecivo
Krema:
-1 l vode
-4 kesice pudinga od vanilije
-7 bjelanjaka
-300 gr šećera
Šlag:
-300 gr šlaga u prahu
-250 ml vode
Za biskvit - pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom, pa dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo.
Izliti u nauljen i pobrašnjen pravougaoni pleh i peći na 180 stepeni oko 10-tak min.
U međuvremenu od 1 l vode oduzeti 2.5 dcl i u toj vodi razmutiti pudinge. U ostatak vode staviti šećer i neka prokuha. Dok čekate da voda prokuha izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli da budu čvrsti.
Skuhati puding i vruć dodavati u izmiksane bjelanjke kašiku po kašiku neprestano miksajući. Sve to izliti preko ispečene kore i poravnati. Ostaviti da se ohladi i stisne.
Šlag u prahu izmiksati sa vodom i dekorisati ili samo premazati preko krempite. Po želji možete posuti ribanom čokoladom. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi, pa sjeći na kocke i servirati.




Primjedbe

Popularni postovi