ČOKOLADNI KOKOS KOLAČ (BEZ JAJA)

Kad vam se žuri, evo jednog savršeno jednostavnog kolača, bez jaja, sa malo potrebnih sastojaka, koji će vam uvijek uspjeti. Okusom podsjeća na čupavce, samo je ovaj kolač sočniji i puno bolji. Ima li ljepšeg spoja od čokolade i kokosa?




Mjera je čaša od jogurta (180 ml).
Biskvit:
-2 čaše jogurta
-2 čaše šećera
-2 čaše brašna
-pola čaše ulja
-1 supena kašika kakao praha
-1 mala kašičica sode bikarbone
Nadjev:
-12 kašika mlijeka
-8 kašika šećera
-125 gr maslaca
-100 gr čokolade
-100 gr kokosovog brašna
U posudu staviti jogurt, pa dodati šećer i dobro žicom izmiješati. Zatim dodati ulje, kakao i brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Sve fino sjediniti i istresti u pravougaoni pleh obložen papirom, smjesa će biti gusta ali tako i treba, lijepo poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200° 25-30 minuta. Najbolje provjeriti čačkalicom.
U međuvremenu pripremiti nadjev. U šerpu staviti mlijeko, kokos, maslac, čokoladu izlomljenu na kockice i šećer. Zagrijavati na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući da se svi sastojci sjedine (maslac i čokolada otope) i neka lagano krčka. Smjesa treba da je gusta, toliko da se lijepo može razmazati po kolaču. Ako je pregusta dodajte malo mlijeka, ako je rijetka dodajte malo kokosa.
Bitno je da nadjev i biskvit budu vrući.
Ispečen biskvit odmah premazati nadjevom, lijepo poravnati i ostaviti da se ohladi. Sve će se lijepo stisnuti, odozgo samo pospite sa malo kokosa i vaš kolač je gotov.
Probajte, nećete se se pokajati.



Primjedbe

Popularni postovi