petak, 19. kolovoza 2016.

PRHKA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA

Ako mene neko pita, prhke štrudle su daleko bolje štrudle nego one od dizanog tijesta. Ova je prosto fenomenalna, topi se u ustima i sutradan je još bolja, još mekanija, nimalo suha...jednom riječju odlična.



Sastojci za prhko tijesto:


  • 500 gr brašna
  • 250 gr putera
  • 2 cijela jaja
  • 4 kašike pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike šećera

Nadjev:

  • 600 gr višanja
  • 200 gr šećera (sve zavisi koliko volite slatko i koliko su slatke višnje)
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašike gustina

Za posipanje:

  • šećer u prahu i vanilin šećer

Puter omekšati na sobnoj temperaturi. Prosijati brašno u zdjelu, dodati omekšali puter, blago umućena jaja (viljuškom), pavlaku, šećer i prašak za pecivo. Sve dobro rukama izraditi, oblikovati kuglu od tijesta, pa je zamotati u streč foliju.
Odložiti u hladnjak da odstoji najmanje pola sata.

Višnje oprati, očistiti od košpica, staviti u šerpu, posuti šećerom i staviti da prokuhaju. Povremeno promiješati i kuhati oko 10-tak minuta. Na kraju dodati vanilin šećer i gustin, pa sve skupa još prokuhati da se fino zgusne. Ostaviti sa strane da se ohladi do mlakog, a može i skroz da se ohladi.

Tijesto koje je odležalo podijeliti na dva dijela.

Prvi dio rastanjiti u pravougaonik, premazati polovicom nadjeva i zarolati. Blago stisnuti rukama i prebaciti u nauljen kalup (duguljasti 30 x 11 cm je moj).
Postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta.

Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko pola sata.

Ohladiti u kalupu, potom ih izvaditi i posuti šećerom u prahu i vanilijom.
Sjeći na kriške i poslužiti uz dobru kafu.



Nema komentara:

Objavi komentar