petak, 19. kolovoza 2016.

AGDALI KOKOS ROLADICE

Još nešto orijentalno i naravno odličnog okusa, za sve ljubitelje kokosa.
Sočno i jaaaako fino. Kalorije nemojte brojati :D




Tijesto:

  • 250 gr putera
  • 4 kašike pavlake
  • 2 jaja
  • 100 gr kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • 450 gr brašna
  • 3 kašike šećera

Premaz:

  • 50 gr putera
  • 2 kašike ulja
  • 50-60 gr kokosa 

Agda:

  • 700 gr šećera
  • 750 ml vode
  • 2 vanilin šećera

Omekšati puter na sobnoj temperaturi.
Izmiksati ga pa dodati jaja i sve zajedno sjediniti. Zatim dodati pavlaku, pa ponovo izmiješati ali kašikom. Zatim dodati kokos i prašak za pecivo pa promiješati. Na kraju dodati brašno i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti ni pretvrdo, ali ni premekano.
Formirati tijesto u loptu, premazati malo uljem, zamotati u streč i na odmaranje u frižider oko pola sata.
U medjuvremenu otopiti 50 gr putera sa 2 kašike ulja i ostaviti da se malo ohladi.

Tijesto izvaditi iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati koliko možete. Ne bi trebalo biti tanje od 5 mm.
Premazati tijesto otopljenim puterom i uljem, pa posuti kokosovim brašnom.


Rukom blago pritisnuti kokos na tijesto, a zatim sa obje duže strane zarolati roladu prema sredini. Razrezati sredinu tako da dobijete dva rolata.

Oštrim nožem sjeći na komade širine 2 cm.

Redati ih u nauljen pleh.


Peći ih na 180° oko 20-25 minuta da lijepo porumene.


Dok se peku, stavite agdu da se skuha (kuhala sam je od trenutka kad proključa 12-tak minuta jer ne volim prejaku agdu), a zatim skloniti sa ringle da se malo ohladi.

Ispečene vruće roladice zaliti mlakom agdom (nikako vrućom).


Poklopiti ih drugom tepsijom oko 5 minuta da fino i brzo upiju zaljev.

Popit će vam sav zaljev i ostat će na kraju suh pleh, ali će one biti jaaaako sočne.
Dobro ih ohladite pa servirajte :)





Nema komentara:

Objavi komentar