nedjelja, 24. travnja 2016.

FINA MUSAKA SA PATLIDŽANIMA

Odličan ručak, baš po mom ukusu :)





Sastojci:


  • 3 patlidžana srednje veličine
  • 500 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • začin
  • so
  • biber
  • malo ulja
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje sa 10% m.m.
  • 3 jaja
  • ribani parmezan za posipanje

Patlidžan oprati i isjeći na kriške debljine 0,5 cm. Malo posoliti i poredati na pek papir pa peći u rerni na 180° 10-tak minuta da fino porumene.

Na malo ulja prodinstati mljeveno meso, pa dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, dinstati dok meso ne poprimi finu boju, skloniti sa ringle i dodati začine po želji. Dobro promiješati.

U pleh malo nauljen, poredati polovinu pripremljenih patlidžana. Po njima rasporediti pripremljeni nadjev od mljevenog mesa. Odozgo poredati preostale patlidžane.

Jaja umutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, malo posoliti i pobiberiti, pa preliti preko musake.

Peći na 180° oko pola sata.
Po pečenom jelu posuti ribani parmezan. Servirati toplo uz šolju jogurta, a i hladna musaka je fenomenalna.

Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar