nedjelja, 24. travnja 2016.

BRZA PLETENICA

Omiljeni doručak u mojoj kući. Uz šolju mlijeka - savršen...

Moram reći da je ovo najbrže tijesto za pletenice, kiflice, za slane i slatke verzije. Sve gotovo u 15 minuta, nema čekanja da tijesto naraste, sve se radi i peče odmah, a rezultat je fenomenalan.
Uz minimalan trud i vrijeme i vi možete svojoj djeci pripremiti preukusan doručak ili večeru.

Mekane i ukusne :)




Sastojci za tijesto:


  • 600 gr brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • mlaka voda količina po potrebi*
Nadjev:

  • feta sir
  • pureća šunka

Premaz:

  • 1 žumanjak
  • sjemenke susama

Prvo uključite rernu da se zagrijava na 180°.

 U posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo, suhim kvascem, šećerom i soli, pa dodati ulje, mlako mlijeko i rukama lagano zamijesiti tijesto uz dodavanje mlake vode. Količina vode će varirati, ovisno od vrste brašna, ali na kraju trebate dobiti fino, kompaktno i podatno tijesto, ni premekano ni pretvrdo.

Prebaciti ga na pobrašnjen sto, lagano premijesiti rukama i podijeliti na dva dijela.

Prvi dio razvaljati u duguljastu elipsu debljine 0,5 cm.
Sa strana izrezati trakice, a sredina će ostati čitava.
Namazati feta sir, pa poredati kriške pureće šunke.
Sa strana podizati trakice, redati ih unakrsno formirajući pletenicu.

Isti postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.
Formirane pletenice staviti na papirom obložen pleh.
Premazati umućenim žumancem i posuti susamom.



Peći u zagrijanoj rerni oko 20-tak minuta da lijepo porumene.


Pokriti suhom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.

Sjeći na kriške i servirati za doručak.

Uvjerite se i vi kako je ovo tijesto savršeno. Za slatku verziju dodajte više šećera, manje soli. Možete raditi kiflice, pancerote, štrudle, ma sve što vam srce poželi. Mnoge od nas više neće raditi klasična dizana tijesta koja iziskuju vrijeme.






Nema komentara:

Objavi komentar