utorak, 29. ožujka 2016.

"MUNCHMALLOW" TORTA

Moja uskršnja torta...kremasta, ukusna i stvarno predobra!
Nije mala, a pojela se za dan i po!
Djeca su luda za njom, provjerite i zašto ;)




Sastojci za kore:


  • 10 bjelanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo ribane limunove korice

Fil:


  • 10 žumanjaka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 kašika brašna
  • 1 litar mlijeka
  • 200 gr šećera
  • 250 gr putera
  • munchmallow (4 kutije za ovu četvrtastu tortu)

Dekoracija:

  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 2 kesice kreme od vanilije pripremljene po receptu


Kore sam pekla u četvrtastom plehu dimenzija 20 x 30 cm i trebalo mi je 4 kutije munchmallow-a (24 komada), dakle zavisno od veličine pleha ili kalupa za tortu.

Peku se dvije kore. Možete umutiti jednu smjesu, podijeliti na dva dijela i peći kore ili mutiti svaku koru posebno (u sastojcima je navedena ukupna količina za 2 kore).

Bjelanjke umutiti sa šećerom, pa dodati malo ribane limunove korice, brašno sa praškom za pecivo i mljevene orahe, lagano umiješati špatulom.

Kore peći na plehu obloženom papirom na 180° oko 10-15 minuta.

Pečene ostaviti da se ohlade.

Žumanjke izmiksati sa šećerom. Odvojiti jedan dio mlijeka od ukupne količine 1 litra (cca 100 ml), pa izmješati sa prahom za puding dodati žumanjke i 1 kašiku brašna, pa sve izraditi da nema grudvica.
Ostalo mlijeko zakuhati, pa dodati smjesu i skuhati puding koji će biti čvršće strukture.
Pokriti streč folijom i ohladiti. U ohlađeno dodati izmiksani puter pa sve zajedno sjediniti.

Kremu podijeliti na 2 dijela.

Odvojiti keksiće od munchmallow-a i izmrviti ih rukama. Kapice ostavite cijele.

U jedan dio kreme umiješati kašikom izmrvljene keksiće od munchmallow-a, a drugi dio ostaje žut.

Staviti jednu koru, premazati filom sa keksićima, zatim poredati kapice munchmallow-a jednu do druge. Odozgo premazati žutu kremu i pokriti drugom korom.

Ostaviti da se fino stisne i ohladi u frižideru.

Na hladnu tortu, premazati izmiksano slatko vrhnje, pa gotovim pripremljenim kremama od vanilije pomoću slastičarskog šprica dekorisati tortu.
Posula sam malo kakao praha odozgo.

Uživajte :)





Nema komentara:

Objavi komentar