utorak, 29. ožujka 2016.

JUNEĆI GULAŠ SA NJOKIMA BEZ KROMPIRA

Obožavam ovaj ručak!
Kao prilog možete poslužiti i kuhani ili pire krompir, tjesteninu ili rižu!



Za gulaš:

  • 600 gr junećeg buta
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • biber
  • so 
  • 1 kašika bio začina
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 5 dcl pasiranog paradajza ili pelata
  • 1,5 litar vode
  • lovorov list
  • 2 kašike prezle
  • suhi ili svježi peršun

Crveni i bijeli luk dobro usitnici (radim to u sjeckalici) pa ih propržti na malo ulja. Dok se prži luk po potrebi zaliti sa malo vode da ne zagori.
Potom dodati isjeckano meso na kocke, so, biber i dinstati da meso dobije lijepu rumenu boju. Zatim dodati bio začin, peršun, lovorov list, miješati par minuta i dodati pasirani paradajz i vode toliko da pređe 2 prsta preko mesa.

Kuhati oko 45 minuta do sat vremena, zatim dodati prezlu i kuhati još 10-15 minuta. Ovaj gulaš je sa malo više tekućeg dijela, a ako želite gust gulaš, sipajte pola litre vode manje, pa ćete dobiti taman gustinu, a prezla vam neće biti potrebna.



NJOKE BEZ KROMPIRA:


  • 2,5 dcl vode
  • 1,5 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • 150 gr brašna
  • 1 umućeno jaje


Zakuhati u vodi so i ulje do vrenja. Naglo dodati brašno i energično miješati da se dobije kompaktna masa (kao kad radite tijesto za princess krofne).

Ohladiti, a u ohlađeno dodati 1 umućeno jaje, dobro izmješati pa prebaciti na pobrašnjenu površinu. Kuglu podijeliti na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljati u valjak debljine prsta.

Rezati komadiće dužine po želji, možete ih ukrasiti na rende ili ostaviti onako.


 Na vatru staviti vodu da proključa, staviti i so i ulje (kao kad kuhate makarone), istresti njoke i kuhati ih dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih šupljikavom kašikom  i malo ih preliti maslinovim uljem da se ne lijepe.

Poslužiti tople :)



Nema komentara:

Objavi komentar