četvrtak, 21. siječnja 2016.

"PUŽ" POGAČA

Jedna u nizu.... :)

Prilično je velika, pa vi možete slobodno prepoloviti količinu sastojaka. U mojoj kući manja ne prolazi :D



Sastojci:


  • 1 kg brašna
  • 2 kesice suhog kvasca
  • 1 supena kašika soli
  • 1 čajna kašika šećera
  • 2 kašike pavlake
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 2 jaja
  • mlaka voda (količina po potrebi)
Premaz pogače:

  • 200 gr putera ili margarina sobne temperature

Po vrhu:

  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • kašičica soli
  • sjemenke susama


U posudu prosijati brašno, dodati kvasac, so, šećer, blago umućena jaja, pavlaku, mlako mlijeko, sirće i dodavati mlake vode toliko da dobijete elastično i kompaktno tijesto.
Dobro ga izraditi rukama, oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti da se udupla.

Na pobrašnjenoj podlozi premijesiti tijesto, pa ga oklagijom razvući u pravougaoni oblik. Ne tanjite ga previše, neka ostane bar 0,5 cm debelo.

Puterom ili margarinom premazati tijesto po cijeloj površini.

Nožem tijesto isjeći na trake širine 7 cm.

Pleh za pečenje obložiti papirom. Prvu traku zarolati u zvrk i staviti na sredinu papira. Zatim podizati traku po traku i omotavati formirani zvrk, sve dok ne potrošite sve trake.

Pokrijte pogaču i neka odmori i malo naraste, dok se rerna zagrije na 180°.



Jaje umutiti sa uljem i malo soli, pa kistom premazati cijelu pogaču i posuti susamom.



Peći 15-tak minuta na 180°, zatim smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 25-30 minuta.

Vruću pokriti suhom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Servirati uz bilo šta, a bukvalno se može sama jesti. Fantastično se lista.

Uživajte!



Mekana poput pamuka:


Nema komentara:

Objavi komentar