LIJENA PITA SA MAKOM I VIŠNJAMA

Ko bi rekao da se mak i višnje ovako ljube? ... Ako poput mene obožavate mak, probajte ovu divnu pitu koja se topi u ustima.





Tijesto:

  • 500 gr brašna
  • 250 gr putera
  • 2 kašike pavlake
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kesica suhog kvasca
  • malo mlijeka

Nadjev od maka:

  • 350 gr maka
  • 150 gr šećera
  • 300 ml vode
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike džema od kajsije
  • ribana korica 1 limuna
  • 2 bjelanjka

Nadjev od višanja:

  •  400 gr višanja
  • 150 gr šećera
  • 2 kašike gustina
  • malo vode
  • malo ruma
 + šećer u prahu za posipanje

U malo toplog mlijeka staviti kašičicu šećera i suhi kvasac pa ostaviti da fermentira.
U međuvremenu brašno pomiješati sa sodom bikarbonom i šećerom, dodati puter sobne temperature izrezan na listiće, žumanca, pavlaku, nadošli kvasac i zamijesiti tijesto da bude elastično.

Neka odstoji dok pripremite nadjev.

Prokuhati vodu i šećer, pa dodati mak. Kuhati uz neprestano miješanje oko 7 minuta. Dodati med, koricu limuna, džem od kajsija i sve dobro promiješati. Neka malo odstoji pa onda dodati bjelanjke (koje ne treba miksati samo ih blago viljuškom izmješati). Sve sjediniti. Nadjev će biti malo rjeđi, ali tako treba biti.

Očišćene višnje posuti šećerom i staviti da prokuhaju. Miješati i kuhati ih oko 3-4 minute, zatim ih štapnim mikserom ispasirati ali ne do kraja, neka ostane poneki komadić, zatim dodati gustin koji ste razrijedili u malo vode, pa miješati da dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle i dodati malo ruma.

Tijesto podijeliti na tri dijela, 2 veća i jedan manji.
Razvaljati prvi dio tijesta u veličinu pleha, prebaciti u blago nauljen pleh ili obložen papirom. Preko tijesta staviti polovinu nadjeva od maka.


 Preko sipati polovinu nadjeva od višanja, sporadično.


 Zatim razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko nadjeva.

Ponoviti postupak - premazati ostatak maka i višanja.

Treći dio tijesta tanko razvaljati, isjeći modlom oblike srca i poredati ih po nadjevu.


Pitu peći na 180° oko 35-40 minuta (pazite da vam ne izgori, pa ako je potrebno na pola pečenja smanjite temperaturu) i pitu pokrijte folijom.

Ispečenu ostaviti da se ohladi. Posuti šećerom u prahu, sjeći na kocke i servirati uz kafu ili čaj.

Enjoy :))))





Primjedbe

Popularni postovi