srijeda, 13. siječnja 2016.

ČOKO-BANANA KREM KOCKE

Za novogodišnje praznike moj odabir su bile baš ove kocke. Kako kod mojih ukućana uvijek prolazi sve što ima bar malo čokolade, bile su pravi izbor. Još ako je uz to kremasto - eto garancije da će da se pojedu u rekordnom roku :D





Biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • 1 veća banana
  • 150 ml jogurta (3,2% m.m.)
  • 80 gr oštrog brašna
  • 2 pune kašike kakao praha
  • 1 čajna kašika praška za pecivo
  • 120 gr šećera

Krema:

  • 4 žumanjka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 40 gr gustina
  • 120 gr šećera
  • 8 dcl punomasnog mlijeka
  • 1 banana
  • malo limunovog soka
  • 2 dcl slatkog vrhnja

Ganache:

  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 100 gr mliječne čokolade
  • 70 gr kvalitetne tamne čokolade


Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1 dcl, ostatak staviti da zakuha. Odvojeno mlijeko pomiješati sa gustinom, žumancima, šećerom, prahom za puding bez grudvica. Skuhati kremu, skloniti sa ringle, pokriti streč folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

U međuvremenu pripremiti biskvit.
Izgnječiti bananu i dodati jogurt sobne temperature. Dobro izmješati.
Prosijati brašno sa kakaom i praškom za pecivo, pa pomješati u smjesu banane i jogurta da se dobije jednolična struktura.
Bjelanjke dobro izmiksati uz dodatak prstohvata soli, postepeno dodavati šećer i na kraju trebate dobiti čvrst sjajan snijeg. Dodati ih u pripremljenu smjesu za biskvit laganim miješanjem (prevrtanjem) dok se sastojsci spoje
Pleh dimenzija 40 x 20 cm premazati uljem i posuti brašnom, pa izliti smjesu za biskvit.
Peći na 170° 20-tak minuta. Dobit ćete fin, mekan i sočan biskvit koji nije potrebno ničim natapati. Samo ga ostaviti da se ohladi.

Sada dovršavamo kremu. Bananu (ne prezrelu) izrezati na listiće, poprskati sa malo limunovog soka i dodati ih u ohlađenu kremu. Dobro izmiksati. Posebno umutiti slatko vrhnje u čvrst šlag pa sjediniti sa kremom od banane.
Moja krema je bila taman čvrsta koliko treba, a ako vam slučajno bude tečnija, možete dodati želatinu pripremljenu prema uputstvu na vrećici.

Kremu izliti na koru, pa poravnati.

Čokoladu izlomiti, preliti vrhnjem i lagano zagrijavati da se otopi. Malo prohladiti i preliti preko kreme. Ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata da se sve fino stegne.

Rezati na kocke i servirati.



Nema komentara:

Objavi komentar