srijeda, 13. siječnja 2016.

"BOEM" TORTA

Moja rođendanska torta... Pojela se najbrže do sada i zaista se svima dopala.

Preporučujem od srca! Za bilo koju proslavu bit će pun pogodak.



Sastojci za biskvit:


  • 12 bjelanjaka
  • 12 kašika šećera
  • 250 gr pečenih mljevenih lješnjaka
  • 15 gr kakao praha

Prvi fil:

  • 6 žumanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja (izmiksanog u šlag)

Drugi fil:


  • 6 žumanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 200 gr putera

Ganache:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 gr čokolade


Peku se 3 kore.
Za svaku koru slijedeći postupak: izmiksati 4 bjelanjka sa 4 kašike šećera u čvrst snijeg, pa dodati cca 85 gr mljevenih pečenih lješnjaka i 5 grama kakao praha. Sve fino sjediniti, pa staviti u kalup za tortu promjera 26 cm, koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati i peći na 180° oko 15 minuta (ovisno od pećnice).


Ispečene kore ostaviti da se ohlade.

Za prvi fil: žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješati sa malo mlijeka od onih 500 ml, da bude bez grudvica, ostalo mlijeko zakuhati i skuhati kremu kao puding. Pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za drugi fil: Žumanca i šećer pjenasto umutiti, pa ih skuhati na pari neprestano miješajući žicom. Kada po dnu počne ostajati trag od žice, skuhana su. Umiješati odmah čokoladu izlomljenu na kockice i dobro izmiješati da se čokolada istopi. Skloniti sa pare i ohladiti.
Puter pjenasto izmiksati pa ga sjediniti sa potpuno ohlađenom kuhanom krenom u finu kompaktnu smjesu.

Izmiksati 200 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag, pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog prvog fila dok se sve fino poveže. U originalnom receptu vrhnje se ne dodaje u kremu, ali po meni je krema pregusta i teška, tako da joj vrhnje daje finu prozračnost i daleko je ukusnija.

Na pladanj za serviranje torti staviti prvu koru (okolo stavite cake ring), premazati polovinom žutog fila, pa polovinom tamnog fila, zatim druga kora - pa žuti i crni fil i na kraju postavite treću koru.

Sve skupa u frižider da se kreme fino stisnu.

Zatim čokoladu izlomljenu na kockice preliti slatkim vrhnjem i sve skupa zagrijavati na laganoj vatri (ne smije proključati) da se sve fino istopi i poveže, pa skloniti sa vatre i malo prohladiti.

Tortu preliti ganacheom i ostaviti da se dodatno sve ohladi.

Dekorisati po želji. U mom slučaju, otopila sam malo čokolade i dekorisala odozgo, a okolo ukrasila umućenim slatkim vrhnjem.



Servirati dobro rashlađenu.

Enjoy :)



Nema komentara:

Objavi komentar