subota, 21. studenoga 2015.

PUNJENE PLJESKAVICE

Ne znam da li ste probali, pa ako niste - izvolite :)


Pljeskavice naravno možete peći na gril tavi i solo, a za prave gurmane preporučujem ove punjene :)




Sastojci:



  • 400 gr goveđeg ili junećeg mljevenog mesa 
  • 300 gr telećeg mljevenog mesa
  • so
  • biber
  • malo mljevene crvene paprike (po želji ljuta)
  • 0,5 dcl mineralne vode
  • 3 režnja bijelog luka (ako ne volite intenzivan miris, stavite manje) isjeckanog na listiće

i za nadjev:

  • 300 gr edamera, ementalera, gaude ili mozzarelle

Pomiješati mljeveno meso.
Bijeli luk isjeckan na listiće preliti sa 1 dcl vruće vode i staviti da prokuha i kuha par minuta.
Kroz cjedilo procijediti vodu na meso. Dodati so, biber, mljevenu crvenu papriku i dobro izmješati.
Malo po malo dodavati mineralnu vodu i miješati rukom dok ne dobijete finu i kompaktnu smjesu, koja se odvaja od posude.

Od mesa oblikovati loptice i svaku razvaljati između prozirne folije na željenu debljinu. Veličina loptica zavisi kolike pljeskavice želite.
Ja sam ove razvaljala tanje jer sam ih punila

Na sredinu svake pljeskavice staviti štapić sira, preklopiti i viljuškom pritisnuti rubove da sir ne iscuri prilikom pečenja.

Pekla sam ih u rerni na pek papiru iz jednostavnog razloga - manje masnoće, boje pečene unutra, jer su ovako punjene ipak deblje. Možete ih pržiti i na gril tavi ili u ulju.

Poslužiti tople uz prilog po želji.
Odlične su uz dinstane gljive i brokule kuhane na pari, posute sa malo parmezana i uz obavezan ajvar.

Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar