četvrtak, 22. listopada 2015.

ŠTRUDLE SA ROGAČEM I ORASIMA

Jesen me uvijek inspiriše za rad sa tijestom...baš mi to ide jedno uz drugo. Vani prohladno i kišovito, a toplom kuhinjom se širi miris tek ispečene štrudle, uz to šolja kafe ili mlijeka i dan postaje savršen.

Ova štrudla je prosto fantastična, tijesto je savršeno i sutradan, mekano, vlažno, a aromatičan nadjev daje poseban gušt.

Uvjerite se i sami :)





Sastojci za tijesto:



  • 500 gr brašna
  • 60 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • 100 gr putera
  • 2 kašike ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka

Nadjev od oraha:


  • 200 gr mljevenih oraha
  • 100 gr šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 kašičica ruma
  • 1 vanilin šećer


Nadjev od rogača:


  • 200 gr mljevenog rogača
  • 100 gr šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • malo ribane korice limuna (po želji)
  • malo cimeta (također po želji)

Puter otopiti i ohladiti do mlakog.

U posudi pomiješati brašno sa kvasce, solju, šećerom, vanilin šećerom, rumom, pa dodati blago umućene žumanjke, prohlađen puter i dodavati mlako mlijeko da dobijete fino, podatno, neljepljivo tijesto. Količina mlijeka može varivati, ovisno od vrste brašna.

Tijesto fino izraditi rukama, oblikovati loptu, pa pokriti i ostaviti na toplom mjestu da udvostruči volumen.

U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, rumom i vanilin šećerom, pa popariti vrelim mlijekom. Dobro izmješati i ostaviti da stoji.

Na isti način pripremiti i nadjev od rogača. 

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto.



Blago ga premijesiti i podijeliti na dva dijela.

Razvaljati prvi dio tijesta u pravougaoni oblik, tako da duža stranica bude podudarna sa dužinom kalupa u kome ćete peći štrudlu.

Tijesto blago premazati uljem (da se nadjev priljubi i ne odvaja od tijesta), pa nanijeti fil od oraha, kao na slici, da ne idete do kraja gornjeg ruba i sa strana ostavite po 1 cm.


Zarolati štrudlu.

Krajeve štrudle stisnuti prstima, da se fino zatvore i podvijte ih pod štrudlu.


Štrudlu prenijeti u nauljen kalup, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15-tak minuta.

Isti postupa ponoviti i sa drugim dijelom tijesta, koje nadjevate filom od rogača.

Rernu zagrijati na 180°.

Kad su štrudle odmorile, prije pečenja ih kistom premažite sa malo ulja, a možete poredati i listiće putera odozgo.



Peći ih prvih 15 minuta na 180°, a zatim kad porumene, smanjite temperaturu na 140°i pecite ih jooš 15-tak minuta.

Ispečene ostavite u kalupu da odstoje oko 5 minuta, pokrivene suhom krpom, a zatim ih iz kalupa izvadite na suhu veću krpu, tako da donja strana bude gornja (na taj način ćete dobiti ovaj fini četvrtasti oblik štrudle i fil će ostati priljubljen uz tijesto).

Zamotajte i ostavite da se ohlade.

Prije rezanja štrudlu okrenite kako je stajala u kalupu i pospite šećerom u prahu.

Enjoy :)




Nema komentara:

Objavi komentar