subota, 10. listopada 2015.

ODLIČAN INTEGRALNI HLJEB SA SJEMENKAMA

Još nešto u sklopu HI. Fenomenalan hljeb sa sjemenkama i raznim vrstama brašna.




Mjerila sam šoljom od 2 dcl!


Sastojci:



  • 1 šolja heljdinog integralnog brašna
  • 1 šolja raženog brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • 1 šolja speltinog brašna
  • 1 kašika sjemenki suncokreta
  • 1 kašika sjemenki susama
  • 1 kašika sjemenki lana
  • 1 kašika sjemenki bundeve
  • 1 kašika čurekota
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica limunovog soka
  • voda - količina po potrebi 

Pomiješati sve vrste brašna, pa dodati sjemenke, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, limunov sok, maslinovo ulje i miješajući kašikom dodavati vode koliko je potrebno da se dobije gusta, ljepljiva smjesa.

Ostaviti da tijesto odmori 15-tak minuta.

Kalup za hljeb obložiti papirom za pečenje, istresti smjesu, poravnati vlažnom kašikom i posuti sjemenkama po vlastitom izboru.

Rerna treba biti zagrijana na 180°.

Peći hljeb oko 35-40 minuta da fino porumeni. Ukoliko vam je rerna jača, smanjite temperaturu na pola pečenja kako bi se hljeb fino ispekao i unutra.

Ispečen pokriti suhom krpom da se malo ohladi, zatim rezati na kriške.

U mojoj kombinaciji za doručak sa kuhanim jajetom i puterom bio je više nego odličan.

Svjež je i ne mrvi se ni nakon par dana.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar