subota, 10. listopada 2015.

ČOKOLADNA KOCKA

Ovaj kolač je bio "prateći" kolač mojoj bajramskoj baklavi. Zaista je fantastičan, nije previše sladak, a što je najbitnije ne morate ga držati u frižideru, postojan je na sobnoj temperaturi.
Kremast, prozračan, svima se dopao.

Biskvit je idealan i za sve vrste torti, nije suh, mekan, ukusan...




Sastojci za biskvit:



  • 6 bjelanjaka
  • 200 gr šećera
  • 100 gr otopljenog putera
  • 120 gr brašna
  • 2 kašike čokolade u prahu ili kakaa

Krema:


  • 30 gr mljevene želatine (3 kesice)
  • 250 gr šećera u prahu
  • 6 žumanjaka
  • 4 rebra čokolade za kuhanje
  • 8 dcl slatkog vrhnja (biljnog)

Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg. Dodati otopljeni puter i brašno pomiješano sa čokoladom u prahu, malo po malo, miksajući najmanjom brzinom. 

Masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje.



Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15-tak minuta.




Za kremu: želatinu i šećer otopiti u 4 dcl vode, staviti na laganu vatru da se sve fino istopi i sjedini, miksajući mikserom dok sve ne zakuha. Skloniti i ohladiti oko 10 minuta.


Žumanca lagano umutiti žicom, pa ih dodati u smjesu sa želatinom, vratiti na ringlu i opet miksajući pustiti da zakipi. Skloniti da se ohladi do mlakog.



Smjesa će biti rijetka, ali neka vas to ne buni.

Podijeliti u 2 zdjele.

U jedan dio smjese dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i 400 ml slatkog vrhnja koje ste pretodno izmiksali u čvrst šlag. Sve skupa sjediniti špatulom lagano miješajući pa premazati biskvit.


U drugi dio smjese dodati izmiksanih 400 ml slatkog vrhnja i špatulom lagano izmiješati. Premazati preko čokoladne smjese.

Poravnati. Odozgo posuti ribanom čokoladom ili, ako više volite, prelijte čokoladnom glazurom.



Ostaviti da se dobro ohladi i stegne, a zatim rezati na kocke i servirati.

Ne mogu, a da se na kraju ne pohvalim svojom baklavom koja je bila odlična, pravljena uvijek po istom receptu :) Baklava i čokoladna kocka su bili savršen par na mom tanjiru...

Uživajte :)


Nema komentara:

Objavi komentar