subota, 12. rujna 2015.

PROSO PITA SA ŠPINATOM

Brz i ukusan hrono doručak.

U principu, zabranjeno je miješati jaja i mliječne proizvode, ali u "komplikovanim" jelima se to dozvoljava, pa recimo jednom u 10 dana. Ja iskoristila odmah taj bonus, jer sam u frižideru imala komadić feta sira koji sam dodala u ovu pitu.

Šta reći, osim da je fantastično?!




Mjera je čaša od 2 dcl!



  • 1 čaša prosa
  • 4 jaja
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • komadić feta sira (može i bez)
  • 4-6 briketa špinata (može i šaka svježeg)
  • so

Noć prije potopiti proso u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Ukoliko koristite zaleđen špinat (kao ja), ostavite ga da se odledi do ujutro.

Sutradan proso ocijediti, staviti u šerpu, doliti 2 čaše vode, posoliti i staviti da prokuha. Kuhati par minuta, zatim skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti 15 minuta da proso upije svu vodu.

Umutiti jaja žicom, dodati maslinovo ulje, ocijeđen špinat (ako koristite svjež samo ga poparite vodom i isjeckajte), proso, izmrvljen feta sir i sve dobro izmješati kašikom.

Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu.



Peći u rerni zagrijanoj na 220° 20-tak minuta.


Toplo isjeći na kocke i poslužiti uz svjež paradajz ili neku salaticu.



Nema komentara:

Objavi komentar