petak, 4. rujna 2015.

LIJENA PITA SA ŠLJIVAMA

Počinje sezona šljiva, pa toplo preporučujem da probate ovu lijenu pitu. I prhka i sočna, doslovno se topi u ustima.

Za ovu pitu možete koristiti i ovaj predivni pečeni džem od šljiva.



Za prhko tijesto potrebno je:



  • 500 gr brašna
  • 250 gr putera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 kašika šećera
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo

Ako pravite nadjev (ne koristite džem):


  • 600 gr šljiva
  • 150-200 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašike gustina (ako volite gušći)
  • 1 kašičica cimeta

+


  • šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje


Volim sočne lijene pite (koje me ne dave) tako da uglavnom nadjev stavljam u 2 sloja i mislim da je ovakva pita i ljepša i ukusnija.


Dakle, brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dobro izraditi rukama sa šećerom, jajima, omekšalim puterom, oblikovati loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti na pola sata u frižider.


Za nadjev šljive očistite od košpi, isjeckajte na četvrtine ili polovine ako volite krupno voće, dodajte šećer i vanilu pa stavite na ringlu da prokuha. Uz miješanje kuhajte oko 10-tak minuta na srednjoj temperaturi da počne da se zgušnjava. Ukoliko vam je vodenasto (što zavisi od vrste šljiva), dodajte gustin rastopljen u malo vode i zakuhajte da se zgusne. Skloniti sa ringle i umiješati cimet. Ostaviti da se ohladi do mlakog.

Tijesto podijeliti na 3 dijela, 2 iste veličine i 1 manji dio (za ukrasne trakice).

Moj pleh je bio promjera 30 cm.

Razvaljati prvi dio tijesta, staviti u pleh, pa premazati polovinom pripremljenog nadjeva. Drugi dio tijesta staviti preko, pa ga opet premazati preostalim nadjevom. Manji dio tijesta isjeći u trake i rešetkasto poredati preko šljiva.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30 minuta (ako vam počne previše brzo rumeniti, pokrijte pitu folijom i nastavite peći).



Ispečenu pitu ostavite da se ohladi. Na kraju pospite šećerom u prahu zamirisan vanilom, sjecite na kocke ili rombove i poslužite.

Divna je i topla i hladna, a ako vam ostane za sutradan, tek ćete uživati u fantastičnoj mekoći i punoći okusa.





Nema komentara:

Objavi komentar