četvrtak, 10. rujna 2015.

BAMIJA SA PILETINOM I RIŽOM

Svi znamo da je bamija izuzetno zdrava, da regulira razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je u liječenju astme i za redukcijske dijete. Bamijina sluz veže holesterol. Pomaže kod hronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune.

Treba li još koji razlog da jedete bamiju?

Možete je spremiti i na ovaj način:




Potrebno je:



  • 300 gr bamije (koristila sam zaleđenu)
  • 100 gr riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • 4 pileća karabatka
  • bio začin
  • mljeveni biber
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica mljevene ljute crvene paprike (može i slatka)
  • 2 kašike ulja

Na ulju propržiti posoljene karabatke da malo porumene sa obje strane. Dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, pa sve skupa prodinstati.

Zatim dodati opranu i ocijeđenu rižu. Doliti vode toliko da pokrije sastojke i kuhati na laganoj vatri dok riža bude skoro gotova. Zatim dodati bamiju i po potrebi dolijevati vode. Bamija u principu bude kuhana za 15-tak minuta.

Na kraju kuhanja dodati sve začine i pustiti da kuha još par minuta.

Servirati uz neki fin integralni hljeb i šta treba bolje u kišnom danu? Da...samo dobro raspoloženje i čista pozitiva.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar