utorak, 7. srpnja 2015.

SLATKO OD VIŠANJA

Pozdrav svima koji prate moj blog!

Nisam bila lijena što se tiče kuhanja (mada u principu ljeti izbjegavam duže zadržavanje pored peći), ali jednostavno imala sam nekih obaveza, posljednjih dana i vrućine, pa mi se nije dalo sjediti za laptopom i pisati.

Ipak za lijepe stvari nikad nije kasno :D


Iskoristila sam višnje iz svoje bašte i napravila slatko. Nisam htjela ni džem, ni marmeladu, nego baš slatko. Odlično je i zaista primjenjivo i za kolače, razna tijesta, peciva, za sve.

Vjerujem da svi imate neki svoj recept (iako je u biti najjednostavniji recept za slatko), ali neka se na ovom mom blogu nađe i ovaj, pretpostavljam da zaslužuje pažnju :)




Sastojci:



  • 2 kg višanja
  • 2 kg šećera
  • 1 čaša vode (ukoliko ne ostavljate višnje sa šećerom preko noći)

Najveći posao je očistiti višnje i još uvijek nemam onu mašinicu za vađenje košpica, ali budem kupila bar za slijedeću godinu akoBogda :D

Višnje dobro oprati i staviti u cjediljku da se ocijede.
Izvaditi košpice.

U dublju šerpu redati red višanja i posipati šećerom dok se ne utroše svi sastojci.
Kao što sam u sastojcima navela, ukoliko odmah kuhate slatko, prelijte sa čašom vode, a možete nakon redanja višanja i šećera poklopiti šerpu i ostaviti da prenoći. Tada će višnje pustiti svoj sok i ne morate dodavati vodu.

Staviti šerpu na tišu vatru i pustiti da prokuha i kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne istopi.

Kada se šećer istopi, pojačati vatru i kuhati dok ne primjetite da je slatko počelo da se zgušnjava.
NE ZABORAVITE TOKOM KUHANJA SKIDATI PJENU.
Nemojte miješati kuhačom, samo prodrmajte šerpu, kako bi višnje zadržale svoj oblik koliko-toliko i da se ne bi pretvorile u kašu.

U trenutku kad primjetite da se slatko počelo malo zgušnjavati sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
Ovo je neophodno jer će višnje dodatno pustiti sok i malo će se prorijediti.

Nakon toga vratite slatko na jaču vatru i kuhajte do željene gustoće. 
Izbjegavam ona slatka sa sokom koji se razvlači (nešto poput agde), pa ostavim malo rjeđe.

Nakon kuhanja, skloniti slatko sa ringle, skinuti pjenu ako je ima po vrhu i pokriti šerpu mokrom i ocijeđenom kuhinjskom krpom.

Ostaviti da prenoći.

Sutradan slatko sipati u čiste i suhe tegle i dobro zatvoriti poklopcem.

To bi bilo to :)



Nema komentara:

Objavi komentar