utorak, 7. srpnja 2015.

SARMA U MLADOM KUPUSU

I vrapci na grani znaju da sarmu mogu jesti bukvalno svaki dan :)

Ljetna varijanta je tu...i obavezno pročitajte napomenu :)




Sastojci:


  • 1 glavica mladog kupusa
  • 500 gr mljevenog mesa
  • 100 gr riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 manji krompir
  • 1 kašičica origana
  • 1 svježi paradajz
  • mljeveni biber
  • so (ili vegeta)
  • 2-3 kašike ulja
  • 2 kašike paradajz pirea (možete koristiti i mljevenu crvenu papriku)
  • 1/2 šoljice za crnu kafu - vinskog sirćeta 4% *** opcionalno - (vidjeti napomenu)


Glavici kupusa odstraniti korjen (kao kada kiselite kupus).

Smjesiti kupus u dublji lonac tako da udubljena strana bude okrenuta gore.

NAPOMENA: Ukoliko ipak volite kiselkastu sarmu u udubljeni dio sipajte vinsko sirće. 

U udubljeni dio naspite i kašiku soli.

Doliti vodu tako da skoro pokrije kupus (ipak ostavite malo da viri iz vode).

Kuhati poklopljeno oko 10-tak minuta na srednjoj vatri.
Povremeno dignite poklopac i odvajajte kašikom vanjske listove koji su već omekšali, izvadite ih u cjediljku, pa nastavite kuhati i sve tako.

Listove ocijediti i odstraniti im zadebljani dio.

Isjeckati crveni i bijeli luk i na ulju malo propržiti. Dodati mljevenu papriku, so, biber, origano, dobro promiješati i ostaviti sa strane da se malo ohladi.

Opranu i ocijeđenu rižu dodati proprženom luku i sve sjediniti.

Mljeveno meso staviti u zdjelu, napraviti udubljenje u sredini i u njega staviti sirno izrendan krompir, pa dodati mješavinu luka i riže. Sve fino sjediniti i začiniti po želji.

Sitno rendan krompir dodajem u nadjeve za sarmu i paprike jer je to odličan trik da vam nadjev na bude tvrd (mada tu ulogu ima i masnoća mljevenog mesa - ako je potpuno nemasno zna se stvrdnuti).  Uz krompir nadjev će biti fino rastresit.

Zavijati sarme i redati ih u veću šerpu jednu do druge.
Paradajz oguliti i isjeći na komadiće pa poredati preko poredane sarme.


Preliti vodom, po želji dodati još malo sirćeta i kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dolivati vode.

Možete skuhanu sarmu poredati u vatrostalnu tepsiju i još malo zapeći u rerni, što ja nisam uradila :D

Servirati u kašiku milerama i posuti svježim ili suhim peršunom.

Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar