četvrtak, 23. srpnja 2015.

SALATA OD TIKVICA I BIJELOG LUKA

Navalila sam na tikvice ovih dana, ali zašto ne iskoristiti predivno, lagano i zdravo povrće u milion varijanti :)

Ova salata od tikvica se fantastično slaže uz bilo koje pečeno meso, roštilj, a kod mene je bila prilog uz pečene pastrmke. Daleko laganija i osvježavajuća varijanta od klasične krompir-salate, bar kad su ovako vreli dani u pitanju :)



Sastojci:



  • 2 veće tikvice ili 3 manje
  • 6 režnjeva bijelog luka
  • so
  • biber
  • malo muškatnog oraščića
  • biber
  • 2 dcl jogurta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika sirćeta


Tikvice oprati, odstraniti krajeve i isjeći na krupnije kocke.

U šerpu staviti vodu i so pa pustiti da prokuha. U ključalu vodu sipati izrezane tikvice i kratko obariti - cca 3-4 minute. Istresti u cjediljku i ostaviti da se potpuno ohlade.

Bijeli luk sitno isjeckati.

U vatrostalnu posudu staviti hladne tikvice, posuti ih bijelim lukom, sirćetom i maslinovim uljem, posoliti po ukusu i preliti jogurtom u koji ste umiješali malo muškatnog oraščića i bibera.

Lagano promiješati i ostaviti u frižider da odstoji najmanje pola sata.

Poslužiti hladno.





Nema komentara:

Objavi komentar