četvrtak, 23. srpnja 2015.

ROLOVANA ČOKO-BAKLAVA

Vrelina koja traje danima me baš umrtvila, da nisam imala volje ni želje otvarati laptop, a mislim da je tako sa većinom ljudi.

Danas je već malo podnošljivije, pa ću napisati par stvari koje sam u međuvremenu pripremila.

Za Bajramske praznike baklava je tradicionalna poslastica i bez nje se ne može zamisliti taj praznik.

Pošto ne volim klišee, odlučila sam napraviti ovu verziju rolovane čoko-baklave (djeca će je uvijek rado pojesti) i bila je zaista pun pogodak. Čokolada, orasi, hrskavost i sočnost u isto vrijeme, ukratko - fantastična je.



Sastojci:


  • 1 pakovanje gotovih kora za baklavu (500 gr)
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 100 gr sjeckanih oraha
  • 150 gr isjeckane ili izrendane čokolade
  • 250 gr putera
  • 2-3 kašike ulja
  • 7 kašika šećera


Agda:


  • 500 gr šećera
  • 500 ml vode
  • 2 vanilin šećera
  • sok 1/2 limuna

Čokoladni preliv:


  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike ulja

Odmah prebrojte koliko listova jufke imate u pakovanju, jer vam za 1 roladu trebaju 2 lista. U mom je bilo 14 kora i dobila sam 7 rolada.

Puter otopiti na laganoj vatri sa 2-3 kašike ulja i odstraniti bijelu pjenu koja se pojavila na vrhu jer prilikom pečenja baklave će potamniti i dati gorčinu.

Prvi list pokapati sa vrlo malo otopljenog putera, pa uz jedan duži rub posuti malo mljevenih i sjeckanih oraha, kao i komadiće čokolade. Vodite računa da količinu posipa rasporedite za sve rolade, a dio mljevenih oraha ostavite za posuti gotove baklave.

Zarolati čvrsto roladu i redati na blago nauljen pleh jednu do druge.

Oštrim nožem isjeći rolade na komade dužine 5-6 cm. Ostatkom otopljenog putera preliti cijelu baklavu, prvo po rezovima, a onda četkicom razmazati po cijeloj površini.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 25-30 minuta, a ako vam brzo porumeni, smanjite temperaturu i pecite do kraja. Kad prodrmate tepsiju a baklavice počnu da "šetaju" po njoj, gotove su. 


Baklavu ostavite da se hladi, a vi pripremite agdu.

U šerpu sipati šećer i vanilin šećer, preliti vodom i staviti na ringlu da prokuha.
Od momenta kad proključa kuhati je tačno 5 minuta (ako ne volite one guste, teške, sirupaste zaljeve - kao što ih ja ne volim). Pred kraj kuhanja agde dodajte sok pola limuna.

Vrućom agdom preliti mlaku baklavu.

Ostaviti da odstoji, ohladi se i da popije agdu.





Čokoladu otopiti na pari sa puterom i uljem.


Baklavice poredati na čist pek papir sa razmakom između.


Kašikom uzimati čokoladu i premazivati svaku baklavu posebno.


Posipati mljevenim orasima.

Ostaviti da se čokolada stisne i spremna je za posluživanje.

Okolo hrskava, unutra sočna... zaista preporučujem svima da probaju :)


Nema komentara:

Objavi komentar