nedjelja, 26. srpnja 2015.

RAŽEVA PIZZA SA TUNJEVINOM

Fantastično tijesto i još bolja pizza!

Pravila sam i domaći paradajz umak za premazivanje i baš je prijao ;)

Za sve pizzoljupce od srca preporučujem :)




Za ovo ukusno i zdravo tijesto za pizzu (a mjera je za veliki pleh od rerne) potrebno je:



  • 350 gr bijelog brašna
  • 150 gr raževog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike mljevenog lana (stavila sam 1 kašiku mljevenog i 1 kašiku sjemenki lana)
  • mlaka voda  - količina po potrebi

Za paradajz umak:

  • 2 veća paradajza
  • 1 kašika ulja 
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 kašika sitno sjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 kašičica origana
  • so
  • biber

Nadjev:

  • 1 limenka tunjevine u komadima
  • 200 gr šampinjona
  • 200 gr ribanog sira 
+

kečap i origano za posipanje



Prvo pripremimo paradajz umak.

Paradajz ogulimo i izrendamo. Pošto sam kupila tunjevinu u maslinovom ulju, fino sam ocijedila ulje iz ribe i na tom ulju pripremila umak - okus je još bolji.
Na ulju propržiti izrendani paradajz i dinstati ga na laganoj temperaturi oko 10-tak minuta. Potom dodati sitno sjeckan bijeli luk i dinstati još 3-4 minute. Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati sitno sjeckan svježi bosiljak i origano. Sve fino promiješati i ostaviti da se ohladi.

U posudi pomiješati bijelo i raževo brašno, mljeveni lan i sjemenke, dodati suhi kvasac, šećer, so, maslinovo ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Dobro ga izmjesiti i staviti u nauljenu posudu, pokriti i ostaviti da naraste.

Očišćene šampinjone izrezati na listiće, sir izrendati. 

Nadošlo tijesto premjesti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati u veličini pleha koji ste obložili pek papirom. Prebaciti tijesto na papir i premazati ga pripremljenim umakom od paradajza. 


Preko umaka rasporediti izrezane gljive, pa tunjevinu, posuti ribanim sirom i origanom.



Peći u zagrijanoj rerni na 220° oko 10-15 minuta.

Vruću pizzu isjeći, posuti kečapom i servirati.



Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar