četvrtak, 23. srpnja 2015.

BANANA ROLAT

Osim baklave, moju bajramsku trpezu krasio je i ovaj banana rolat.

Ukusan je, mekan, lagan i osvježavajući :)




Sastojci za biskvit:



  • 6 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 6 kašika šećera

Krema:

  • 500 ml vode
  • 1 vrećica pudinga od čokolae
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 1 vrećica želatine (10 gr)
  • 6 kašika šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 3 banane
  • 1 kašika limunovog soka (za poprskati banane)

Dekoracija:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 4 kašike pavlake
  • 5 kašika šećera
  • 2 rebra otopljene čokolade
  • 2 kašike mljevenih oraha

Cijela jaja miksati sa šećerom 15-tak minuta. Brašno pomiješati sa gustinom i mljevenim orasima, pa kašikom postepeno dodavati u smjesu sa jajima i umiksati sve na najmanjoj brzini samo da se sastojci sjedine.

Pleh obložiti papirom, premazati sa malo ulja, istresti smjesu i poravnati.

Peći na 180° 10-12 minuta.

Ispečenu koru istresti na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zajedno sa krpom zarolati. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Od pola litre vode odvojiti nekoliko kašika i pomiješati ih sa prahom za puding od čokolade, u koji dodate šećer i skuhate puding.
U vruć puding umiješati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati dok se ne istopi.
Želatin potopiti u 3 kašike vode i kad nabubri, umiješati u vreo puding. 

Sve ostaviti da se potpuno ohladi.

Izmiksati slatko vrhnje i u njega dodati hladan puding. Sve izmiksati da se dobije fina krema.

Bananama odrezati krajeve i poprskati ih sa malo limunovog soka kako ne bi potamnile.

Odmotati biskvit, premazati kremom (ostaviti kreme za premaz cijelog rolata na kraju), uz jedan kraj poredati banane jednu do druge preko kreme i zarolati. Rukama blago stisnuti roladu. Ostatkom kreme premazati okolo i staviti u frižider da se fino stisne.

Izmiksati slatko vrhnje sa pavlakom i šećerom. 
Čokoladu staviti u vrećicu za zamrzavanje i potpiti u vrelu vodu da se otopi.

Cijeli rolat premazati slatkim vrhnjem i kašikom lagano tapkati da dobijete "čupavu" dekoraciju.
Vrećici odrzati vrh i preko šlaga napraviti crte. Posuti mljevenim orasima.


Do posluženja držati u frižideru.

Sjeći na kriške i servirati.

Uživajte :)



Nema komentara:

Objavi komentar