ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

ČUPAVCI

Mislim da ne postoji niko da nije bar jednom u životu napravio ovu klasiku.

Razlike u samom procesu pripreme su minimalne, a meni je, nakon isprobavanja raznih recepata za čupavce, ovaj postao favorit. Uspije uvijek i što je najbitnije, sočni su i nakon par dana, jer je biskvit odličan.

Mamina mezimica je jučer bila kod nas na popodnevnoj kafici, pa mama kao mama, napravila je njen omiljeni kolač.




Biskvit:



  • 6 jaja
  • 2 dcl ulja
  • 3 kašike vruće vode
  • 2 dcl šećera (čaša od 2 dcl)
  • 4 dcl oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Čoko umak:

  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr šećera
  • 250 gr margarina za kolače ili putera
  • 1 dcl vode

+

  • 150 gr kokosovog brašna

Odmah ću napisati da čoko umaka izađe prilično, tako da slobodno potapate kocke i okrenete ih par puta da fino upiju umak što će čupavce učiniti još sočnijim i mekšim.


Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke izmiksati u čvrt snijeg.
U žumanjke staviti šećer i izmiksati da postanu pjenasti. Dodati ulje i vodu i još kratko izmiksati. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo u smjesu od žumanjaka i na kraju lagano miješati izmiksane bjelanjke, pazeći da smjesa ne "padne".

Pleh (35 x 30 cm) obložiti papirom ili premazati uljem i posuti brašnom, pa istresti smjesu i peći na 180° oko 20-25 minuta.



Ispečen biskvit otaviti u plehu da se ohladi, a u međuvremenu pripremite čoko umak.

U šerpu staviti margarin, šećer, izlomljenu čokoladu i vodu, pa pustiti da zakuha, miješajući žicom da se sastojci fino sjedite. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do mlakog (da se malo zgusne).

Hladan biskvit isjeći na kocke željene veličine.


Na viljušku nabadati jednu po jednu kocku, potapati u umak, kašikom preliti ako je potrebno još sa strana i uvaljati u kokos. (Nemojte u tanjir sipati sav kokos, nego malo po malo da se ne natapa).

Redati čupavce na tanjir za posluženje.


Ostaviti ih da se potpuno ohlade i uživanje može da počne :)





Nema komentara:

Objavi komentar