"WHITE ANGEL"

Nisam nešto posebno aktivna na blogu iz jednog jedinog i predivnog razloga: pripremam svadbu za svoju kćer koja je zakazana za 30.5., tako da rijetko stignem nešto uslikati i objaviti.

Ipak, danas smo imali mali predah i odmah sam se primila slatkog posla. Jagode su moje omiljeno voće i ovoj fantastičnoj roladi daju onu divnu kiselkastu notu koja vas istovremeno i oduševljava i osvježava. Ukoliko imate zaleđenih bjelanjaka (uvijek ih imam u frizu), evo prilike da ih iskoristite za ovaj fantastičan biskvit.

I dekorativna i osvježavajuća i ukusna... :) Savršena u topla ljetnja popodneva i predvečerja uz šoljicu omiljene kafe...




Sastojci za biskvit:



  • 8 bjelanjaka
  • 150 gr šećera u prahu
  • 6 kašika ulja
  • 100 gr brašna
  • 1 puna kašičica praška za pecivo

Krema:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 130 gr kisele pavlake (milerama)
  • 50 gr šećera u prahu
  • 150-200 gr jagoda
Za posipanje:

  • kokosovo brašno
  • sjeckane pistacije ili listići badema

Odmah pripremiti kremu na slijedeći način:

Od slatkog vrhnja izmiksati čvrst šlag. Dodati pavlaku i šećer u prahu, pa još kratko miksati da se fino sjedini. Ostaviti u frižider.

E sad napomena
Ovisno o vrsti pavlake ili milerama, može vam se desiti da niste zadovoljni čvrstoćom kreme. Ukoliko vam je rjeđa, slobodno pripremite 1 želatinu prema uputama na vrećici, otopite na laganoj vatri i umiksajte u kremu. Koristila sam mileram sa više procenata masnoće i dobila finu i čvrstu kremu kojoj želatina nije bila potrebna.

Rernu uključiti da se zagrije na 170°.

Pleh za pečenje obložiti papirom.
Jagode oprati i isjeckati na komadiće.

Bjelanjke miksati da se fino uspjene, pa dodati 2-3 kašike šećera (koje ste uzeli od cjelokupno predviđene količine) i izmiksati u čvrst snijeg.
U posebnoj posudi pomiješati ostatak šećera u prahu sa uljem, pa dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo. Sve fino izmješati i u tu smjesu dodati 1/4 pripremljenog šlaga od bjelanjaka, lagano špatulom umiješati i onda dodati ostatak šlaga. 

Kad se smjesa fino poveže, izliti na pek papir i poravnati.



Peći 10-12 minuta dok počne rumeniti po vrhu.


Izvaditi i ostaviti da se malo prohladi, a zatim istresti na čistu i suhu kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom u prahu.
Pažljivo odvojiti papir i opet posuti šećerom u prahu, a zatim zajedno sa krpom zarolati i ostaviti da se potpuno ohladi.


Ohlađen biskvit odmotati, premazati pripremljenom kremom (od koje ste oduzeli 3 kašike za premaz cijelog rolata), pa posuti isjeckanim jagodama.


Zarolati roladu čvrsto, premazati ostatkom kreme, posuti kokosom (ili sjeckanim pistacijama, listićima badema) i dekorisati kriškama jagoda i listićima svježe mente.

Ostaviti u frižider da odstoji sat vremena prije posluženja.



Isjeći oštrim nožem i servirati.

Enjoy :))))





Zalogajčić koji mami:




Primjedbe

Popularni postovi