subota, 2. svibnja 2015.

TZATZIKI SALATA

Idealan period za ovu divnu osvježavajuću grčku salatu.
Divna je kao predjelo, kao salata uz meso sa roštilja, bilo koje pečenje, pohovano meso...





Sastojci:



  • 2 veća krastavca
  • 3-4 režnja bijelog luka
  • 1 čaša pavlake (180 ml)
  • 2 čaše jogurta (360 ml)
  • so
  • biber
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • sok 1/2 limuna ili kašika sirćeta
  • svježe sjeckan peršun


Krastavac oprati (ne guliti) i izrendati ga u cjediljku, zatim ga malo posoliti i ostaviti 10-tak minuta, pa onda iscijediti od vode i staviti u jednu posudu.

Bijeli luk isjeckati što sitnije (može se i izrendati na sitno rende). 
U krastavce staviti pavlaku, bijeli luk, jogurt, ulje, dodati još malo soli, bibera, sjeckan peršun i sok pola limuna ili sirće. Sve skupa dobro izmješati, preručiti u zdjelu za serviranje i ostaviti u frižider na 1 sat da se sastojci fino prožmu.

Servirati hladno :)




Uz moj današnji ručak uklopila se fenomenalno :)


Nema komentara:

Objavi komentar