četvrtak, 21. svibnja 2015.

STRAWBERRY SPONGE CAKE

Ne znam da li vam slike mogu dočarati mekoću ovog brzog i jednostavnog voćnog kolača?

Uživajte u brzoj pripremi i fantastičnom rezultatu ovog kolača.

Možete kombinovati voće koje volite - višnje, kupine, maline, borovnice, također možete u tijesto dodati komadiće čokolade ili čak kolač preliti čokoladnom glazurom i dekorisati šlagom.



Sastojci:



  • 4 jaja
  • 200 gr kristal šećera
  • 250 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašika ulja
  • 9 kašika vrele vode
  • 1 vanilin šećer
  • 300 gr svježih jagoda
  • šećer u prahu za posipanje zamirisan 1 vanilin šećerom

Prije nego počnete pripremati kolač rernu uključite da se grije na 180°.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.

U žumanjke dodati vanilin šećer i kristal šećer pa izmiksati do pjenaste strukture. Dodati ulje i vrelu vodu, pa još kratko izmiksati.
Postepeno dodavati brašno i miksati da se sve fino poveže. 

Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg. U smjesu sa žumancima dodati prašak za pecivo i žicom za mućenje sjediniti. Zatim u tu istu smjesu sa žumancima u 2-3 navrata dodavati umućeni snijeg od bjelanjaka i žicom lagano sjediniti dok se dobije fina pjenasta struktura.

Pleh za pečenje obložiti papirom i izliti smjesu, pa ravnomjerno rasporediti.

Da jagode ne bi potonule na dno kolača, potrebno ih je prethodno malo uvaljati u brašno i redati po tijestu. 



Staviti kolač da se peče oko 20-tak minuta da lijepo porumeni. Svakako je potrebno čačkalicom provjeriti da li je pečen.

Ispečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi u tepsiji. 

Ohlađen izvaditi zajedno sa papirom, posuti šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilom i isjeći na kocke željene veličine.

NAPOMENA: Ukoliko u tijesto dodajete komadiće čokolade, obavezno i njih uvaljajte u brašno da vam ne potonu na dno, a čokolada u tom slučaju hoće da zagori.




Servirati uz kafu ili čaj ;)

Enjoy!!!! 





I naravno slike na kojim se  vidi predivna struktura ovog kolača...:)






Nema komentara:

Objavi komentar