subota, 2. svibnja 2015.

PROJA SA PUREĆOM ŠUNKOM I MLADIM LUKOM

Obzirom da je juče bio 1.maj i svi smo jeli meso sa roštilja, koje je stvarno ukusno, ali i masno i uslovno rečeno, nezdravo, danas sam odlučila da malo sredimo našu probavu :D

Ova proja je prava proljetna, lagana i jako ukusna. Uz tzatziki salatu se uklopila fenomenalno.

Pa... prijatno i vama ;)





Sastojci:



  • 2 jaja
  • 250 gr kukuruznog brašna
  • 200 gr pšeničnog brašna
  • 200 gr pureće šunke
  • 3 struka mladog luka
  • 120 ml ulja
  • 3 dcl mlijeka
  • 50-60 ml kisele vode
  • 1 mala kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Pureću šunku isjeći na kockice.
Mladi luk (i bijeli i zeleni dio) isjeći na kolutiće.

U posudi pomiješati kukuruzno i pšenično brašno sa praškom za pecivo.

Umutiti jaja žicom, pa dodati ulje, mlijeko, so i mineralnu vodu. Sve sjediniti, pa onda dodati pripremljenu smjesu brašna sa praškom za pecivo. Na kraju umiješati isjeckan mladi luk i šunku.

Pleh premazati uljem i posuti brašnom, pa istresti pripremljenu smjesu.



Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 30 minuta da lijepo porumeni.


Ispečenu proju ostaviti da odmori oko 4-5 minuta, zatim isjeći na kocke i servirati uz tzatziki salatu, jogurt, paradajz salatu... 

Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar