ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

GUŽVARICE SA ŠPINATOM

Ni pita ni pecivo, nego nešto između... Premekane i prefine...

Pročitajte i napomenu :D




Mjera je za 18 gužvarica - 2 pleha od rerne. Po potrebi prepolovite količinu.


Sastojci za tijesto:



  • 1 kg brašna
  • 1,5 supena kašika kvasca (može se tijesto raditi i bez kvasca, kao za klasičnu pitu)
  • 1 supena kašika soli
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • cca 500 ml mlake vode (možda vam bude trebalo malo više ili manje)

Nadjev:


  • 400 gr špinata
  • 400 gr svježeg sira
  • 5 kašika milerama
  • 3 jaja
  • so


U posudi pomiješati brašno, so, kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati tijesto kao za pitu, elastično i glatko. Prebaciti na pobrašnjenu površinu, premjesiti rukama i podijeliti na 18 loptica. Loptice redati na pobrašnjen stolnjak i ostaviti da miruju oko 15 minuta.

U međuvremenu špinat oprati, ocijediti, isjeckati, malo posoliti i staviti u cjediljku da pusti vodu.
Posebno umutiti jaja sa sirom i mileramom, pa dodati ocijeđen špinat i sve skupa sjediniti. Posoliti po ukusu.

Svaku lopticu tijesta razvaljati oklagijom na pobrašnjenoj podlozi što tanje možete. Prečnik je oko 30-35 cm. Posuti nadjevom (pazite da rasporedite nadjev kako bi vam sve gužvarice bile isto napunjene) i pokapati sa malo ulja.

Kao što vidite na slici ispod, odozgo povući prstom prema sredini, pa zatim odozgo, a onda i sa strana. 






Preklapati jedan dio preko drugog dijela dok ne dobijete oblik kao na slici.

Pomoću lopatice okrenite gužvaricu i redajte na papirom obložen pleh.


Ne trebate čekati da narastu, nego ih odmah pecite u rerni zagrijanoj na 180° oko 25-30 minuta da lijepo porumene. Ispečene poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom da malo odmore.





E sad ide NAPOMENA:

Po želji gužvarice možete premazati vodom i posuti susamom (kod mene je takva bila druga tura).

Također, gužvarice možete puniti i mljevenim mesom i lukom, sirom, krompirom (kao klasične pite), a ono što je najslađe je to, što se može zakuhati tijesto sa šećerom i praviti slatke verzije - sa makom, jabukama, orasima, rogačem, nutellom, džemom i posuti šećerom u prahu.

Dobar tek :)






Presjek:



Nema komentara:

Objavi komentar