subota, 25. travnja 2015.

ŠARENI BUREK SA SUHIM MESOM

Ukoliko nikada niste probali burek sa suhim mesom, toplo preporučujem! Divno miriše i nestane u trenu...




Sastojci za jufke:



  • 600 gr brašna
  • 1 kafena kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • mlaka voda - količina po potrebi

Nadjev:

  • 1 kg krompira
  • 200 gr suhog mesa (malo masnijeg)
  • 1 glavica crvenog luka
  • so
  • biber

Zaljev:


  • 2 dcl vode
  • 2 kašike ulja
  • so

U zdjeli izmiješati brašno, so i ulje, pa dodavati mlake vode toliko da dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Prebacite ga na pobrašnjen sto i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.

Podijeliti na 3 jedaka dijela i svaki dio oblikovati u lopticu. Loptice premazati uljem i poredati ih na pobrašnjenu tacnu, zatim pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju oko 20 minuta.

Za nadjev krompir oguliti i isjeckati na kockice, kao i crveni luk, pa ga posoliti i pobiberiti (ne previše jer je suho meso slano) i ostaviti u cjediljku da stoji i da se cijedi.

Suho meso isjeći na kockice.



Jufku razviti na pobrašnjenom stolu oklagijom u prečnik cca 70-tak cm. Pouljiti jufku i fino razmazati rukama. 
Po rubu jufke poredati jednu trećinu pripremljenog krompira, pa preko krompira posuti trećinu pripremljene količine isjeckanog suhog mesa.


Zarolati i rezati prema veličini pleha, pa redati u nauljen pleh.

Postupak ponoviti sa preostale dvije jufke. Na kraju formiranu pitu isjeći i pokapati uljem.



Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 35-40 minuta. Pred kraj pečenja staviti zaljev da prokuha, a zatim izvaditi pitu, preliti zaljevom i vratiti u rernu još oko 5 minuta da upije.


Poslužiti toplu uz jogurt, a po želji možete cijelu pitu premazati pavlakom ili mileramom.

Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar